Annons

Travtränaren riskerar avstängning

Travtränaren Alessandro Gocciadoro riskerar att straffas för att hans lärling piskat en häst på Örebrotravet.
Trav • Publicerad 3 maj 2020
Björn Goop ersätter Alessandro Gocciadoro som tränare för Vivid Wise As. Arkivbild.
Björn Goop ersätter Alessandro Gocciadoro som tränare för Vivid Wise As. Arkivbild.Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Travhästen Zarina Bi utsattes för två otillåtna piskrapp, så kallade enhandsdrivningar, på uppvärmningen inför lördagens V75-5 på Örebrotravet. Hästen ströks inför loppet efter att märken från slagen uppdagats.

Detta får nu konsekvenser för travtränaren Alessandro Gocciadoro, trots att det var hans lärling som regelvidrigt piskat hästen och senare fick sparken. Inte nog med att Gocciadoro blir av med stjärnhästen Vivid Wise As, som ägaren flyttar till Björn Goop. Italienaren riskerar även att straffas personligen eftersom det råder strikt tränaransvar inom travsporten. Han kan bli avstängd eller få böter.

Annons

– Vi påbörjade insamlings- och utredningsarbetet redan under lördagkvällen och har haft ett antal möten redan under dagen. Vi kommer att samlas under måndagsförmiddagen igen för att behandla det här skyndsamt, säger Maria Croon.

– De närmaste dagarna kommer vi att ta beslut om vilka konsekvenser det här kommer att få så jag kan inte uttala mig om det nu, men det kommer att bli konsekvenser.

Hon säger att hon mår fysiskt illa av att se bilderna från det inträffade.

– Det är extremt långt ifrån hur hela den svenska travsporten ser på det här med hästvälfärd och hur häst och människa ska samverka för prestation, säger hon.

Goop tar över

Ägarna till Elitloppsinbjudna hästen Vivid Wise As meddelar i ett pressmeddelande att samarbetet med Gocciadoro avslutas på grund av incidenten.

"Vi har valt att avbryta vårt samarbete med stall Gocciadoro på grund av det beklagliga beteendet av en av dess anställda. Från och med i dag är Gocciadoro inte längre tränare till Vivid Wise As, skriver Antonio Somma, som är en av ägarna, enligt Travronden.

Ersättare blir Björn Goop.

Antonio Somma skriver på Twitter att den svenske kusken och travtränaren, som vunnit både Elitloppet och Prix d'Amerique, tar över ansvaret för Vivid Wise As som Goop sedan tidigare har kört vid ett flertal tillfällen.

Bad om ursäkt

Alessandro Gocciadoro var på lördagen snabb med att fördöma sin lärlings behandling av Zarina Bi på Örebrotravet och valde omedelbart att ge honom sparken.

"Det som hände i Örebro är oacceptabelt. Jag kan inte ursäkta vad killen gjorde mot hästen. Han har bara arbetat i mitt stall sedan 20 april i år och jag kunde inte föreställa mig att han var kapabel till att göra något så hemskt", skrev han till sajten Sulkysport i ett mail och tillade:

"Jag kan bara be om ursäkt. Först av allt till Zarina Bi, ägaren Mr Biasuzzi och till hela travvärlden."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons