Annons

Guldläge för Hansson: "Känner mig väldigt stark"

Total dominans och tangerat personligt rekord i semifinalen på 100 meter fjäril.
Vem ska kunna stoppa Louise Hansson från EM-guld?
Simning • Publicerad 17 maj 2021
Louise Hansson tangerade sitt personliga rekord i semifinalen på 100 meter fjäril och har guldläge inför finalen.
Louise Hansson tangerade sitt personliga rekord i semifinalen på 100 meter fjäril och har guldläge inför finalen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I skadade Sarah Sjöströms frånvaro har en svensk lagkamrat gått in och dominerat på 100 meter fjäril i Duna Arena i Budapest fullständigt.

Inledningsdagen på EM, ett år försenat på grund av pandemin, var Louise Hansson överlägsen både i försök och semifinal.

Annons

På morgonen, i försöken, var marginalen drygt sex tiondelar.

På kvällen, i semifinalen, 75 hundradelar före totaltvåan Marie Wattel, Frankrike.

Sekundkross

Svenskan vann sin semifinal med över en sekunds marginal.

– Det känns jättebra, jag känner mig väldigt stark. En bra känsla, säger Hansson.

Hon sänkte sin morgontid med tre drygt tre tiondelar och tangerade sitt personliga rekord från Swim Open i Stockholm i april på 56,73.

– Jag kände att jag hade mer från i morse, speciellt vändningen var riktigt dålig. Nu tajmade jag den lite bättre. Men jag gled lite, så det är inte riktigt där, säger hon.

Louise Hansson var fulltoppad vid rekordloppet i Stockholm, det är hon inte nu utan sparar det till OS i Tokyo.

– Jag är inte fulltoppad, men absolut inte supernedtränad. Senaste veckan har jag försökt hitta känslan. Det här är sista tävlingen innan OS och man vill komma härifrån med en bra känsla och positiv energi. Än så länge är det så, säger hon.

"Vila och ladda"

Louise Hansson har tagit stora kliv under sina år i USA på University of Southern California som hon i höstas bytte mot Loughborough University i England.

Hon var VM-sjua 2019 i Sydkorea och jagar nu sin första individuella medalj i långbana.

Annons

Dit ska hon nå genom en lugn uppladdning efter första dagens fyra lopp då hon också simmade i laget på 4x100 meter fritt som blev femma.

– Det blir att komma hit och simma lite på morgonen, vakna till liv, sedan försöker jag bara vila och ladda. Jag ska försöka att inte fokusera för mycket utan släppa det och njuta av att ha en ledig förmiddag. Sedan bara tagga till på eftermiddagen, det ska bli väldigt kul, säger hon.

TT: Vad sysselsätter du dig helst med?

– Vi kanske spelar lite spel med laget (yatzy brukar vara kutym), eller ringer någon kompis, snackar med familjen. Mest bara försöka att ha en vanlig dag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons