Annons

Comeback i Svenstorp – Anders sluter cirkeln

1990 spelade Anders Andersson sin senaste match för Svenstorps A-lag. 22 år och 27 A-landskamper senare gör han comeback på lördag. Mot Gislövsdals IK i division 7!
Sport • Publicerad 19 september 2012
Anders Andersson gjorde 304 matcher i den himmelsblå tröjan.
Anders Andersson gjorde 304 matcher i den himmelsblå tröjan.Foto: 
Foto: 
Anders Andersson som 16-årigt löfte
Anders Andersson som 16-årigt löfteFoto: 

Anders Andersson är den mest meriterade manliga spelaren som är sprungen ur det sydöstskånska fotbollslivet.

Han debuterade i Svenstorps A-lag som 14-åring och dominerade direkt. Två år senare värvade Roy Hodgson honom till Malmö FF – och karriären tog fart. Han gjorde debut i A-landslaget, medverkade i både OS och EM och spelade professionellt i tre länder. I storklubbar som Blackburn Rovers och Benfica härjade han på mittfältet.

Annons

Nu sluter han cirkeln.

Svenstorps IF–Gislövsdals IK. Division 7 Skåne sydöstra. Avspark klockan 14 på lördag.

 Det här är en kul grej. Jag har alltid tänkt komma tillbaka och få spela någon match med Svenstorps IF. Det skulle ha blivit tidigare i höst, men jobb eller andra saker har hela tiden kommit emellan, säger Anders Andersson.

Trots att det är några år sedan han avslutade sin aktiva karriär i Malmö FF tror Anders att han kommer att hänga med i division 7.

– Med all respekt för de som spelar i sjuan tycker jag att det vore lite bedrövligt om jag inte hänger med. Tekniskt är det inga problem, däremot vet jag inte riktigt hur kroppen kommer att reagera. Jag har en ”gubbavad” som gör sig påmind i bland...

Hur tränad är du?

– I måndags gick jag in i gymet för första gången sedan i juni när jag var i Polen och bevakade EM för TV4. Jag har inte kommit loss tidigare. Livet rullar på.

När spelade du din senaste fotbollsmatch?

– Det var faktiskt inte så himla länge sedan. Jag har varit med i några jippomatcher för cancerfonden och lirat med tv-laget. Senaste A-lagsmatchen var för MFF för några år sedan.

Dina känslor inför comebacken?

Annons

– Att det är en kul grej. Mest det. Det var i Svenstorps IF allting började och klubben ligger mig fortfarande varmt om hjärtat. Tyvärr är det inte så många spelare kvar i laget från min tid. Brorsan Lars spelar där, liksom Johannes Berglund och Mattias Persson. Annars är det nog inte fler. Sedan finns det förstås en del ledare och styrelsefolk som är kvar.

Vet du vem ni ska möta?

– Oj, nu ställde du mig. Är det Sövestad?

Gislövsdal!

– Aj, då! Det borde jag ha kunnat. Har grottat ner mig i Superettan, ska upp och bevaka Hammarby–BP i dag. Men det stämmer, Gislövsdal var det.

Gislövsdal kämpar för en kvalplats till division 6...

– Då är de säkert taggade. Men de ska få kämpa för poängen på Svenstorps idrottsplats på lördag!

Sebastian Hagberg
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons