Annons

Glädjebeskedet: Linn Svahns PCR-test negativt

Linn Svahn kan andas ut.
Skidstjärnans snabbtest som visade på covid-19 var felaktigt och PCR-testet visar att hon är frisk, meddelade skidlandslaget sent på torsdagskvällen.
Därmed kan både hon och resten av landslaget köra vidare i Tour de Ski.
Skidor • Publicerad 7 januari 2021
Linn Svahn kan tävla vidare i Tour de Ski sedan PCR-testet visat att hon inte har smittats av covid-19. Arkivbild.
Linn Svahn kan tävla vidare i Tour de Ski sedan PCR-testet visat att hon inte har smittats av covid-19. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson/TT

Tidigare under dagen kom beskedet att Linn Svahn testat positivt för covid-19 i ett snabbtest som gjordes under onsdagen.

Svahn och övriga i laget som hade varit i hennes närhet isolerades.

Annons

Men det var falskt alarm.

"Vi trodde och hoppades att PCR-testet skulle vara negativt och klockan 22.30 kom beskedet som gör oss både lättade men också extra laddade för i morgon", säger landslagschefen Anders Byström i ett meddelande till svensk media.

Hade även PCR-testet varit positivt fanns det farhågor att hela det svenska laget kunde stoppas från att tävla vidare.

När resultatet av snabbtestet offentliggjordes tidigare under onsdagen hade hon inga symptom.

– Hon mår alldeles utmärkt och tyckte kroppen svarade bra i går på tävlingen. Det är en olyckligt situation, men hon har hanterat det föredömligt så här långt, sade landslagsläkaren Per Andersson på en digital presskonferens.

Linn Svahn gjorde en stark insats i jaktstarten i onsdags och hade sjunde bästa åktid. Sprintstjärnan Svahn vann de två första etapperna i Tour de Ski och ligger på 16:e plats i sammanställningen, 3.28 efter ledande amerikanskan Jessica Diggins.

På fredagen väntar masstart i italienska Val di Fiemme där Tour de Ski slutförs under veckoslutet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons