Annons

Crouser historisk – slog 31 år gamla rekordet

Friidrott • Publicerad 19 juni 2021
Amerikanske Ryan Crouser slog världsrekordet i kulstötning med en stöt
Amerikanske Ryan Crouser slog världsrekordet i kulstötning med en stötFoto: Ashley Landis AP/TT

Ryan Crouser är historisk. Vid de amerikanska OS-uttagningarna stötte 28-åringen i väg kulan 23,37 meter – och slog det 31 år gamla världsrekordet.

– Jag har tänkt mycket på det här ögonblicket sedan jag började stöta. Att till slut göra det är speciellt, säger kulstötaren till Internationella friidrottsförbundet (World Athletics).

Annons

Amerikanen, som tidigare i år slog världsrekordet inomhus med en stöt på 22,82 meter, har kommit allt närmare Randy Barnes världsrekord (23,12) som beskrivits som oslagbart.

I slutet av maj blev han den första på 30 år att stöta över 23 meter – och natten mot lördag, svensk tid, fick han till slut rekordjubla.

– Jag har velat ha det där världsrekordet så länge, det känns som en lättnad. Jag vet att styrkan och kraften var där, jag behövde bara få in det i kulan, säger han.

Crouser, som blev guldmedaljör vid OS i Rio 2016, är storfavorit inför sommarspelen i Tokyo som inleds om en månad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons