Cyklist dog i Giro d'Italia

Tragedi i cykelklassikern.
Sport • Publicerad 9 maj 2011
Foto: MARCO TROVATI

Cykelsporten drabbades av en stor tragedi på måndagen. Belgiern Wouter Weylandt dog på den tredje etappen av cykelloppet Giro d'Italia efter en otäck vurpa.

– Det är fruktansvärt, säger svenske förbundskaptenen Glenn Magnusson till TT.

Den allvarliga olyckan inträffade när det återstod 25 kilometer till målet i Rapallo. Wouter Weylandt, 26, var på väg nedför branta och kurviga Passo del Bocco då han enligt uppgifter från tävlingens informationsavdelning fastnade med pedalen mot en avsats vid sidan av vägen.

Weylandt kom ur balans och kraschen blev våldsam. Han snurrade runt och föll 20 meter till en väg nedanför sluttningen.

Tv-bilder visade hur Weylandt låg blodig och medvetslös på marken. Läkarna skar upp Weylandts hjälm och gav honom hjärtmassage medan han låg på asfalten. Efter 40 minuters läkarhjälp fördes han vidare till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Trots omedelbar hjälp var det ingenting vi kunde göra, säger läkaren Giovanni Tredici till italienska tv-kanalen Rai.

Glenn Magnusson, svensk förbundskapten som själv kört Giro d'Italia tre gånger, chockas av dödsbeskedet om Wouter Weylandt.

– Det är fruktansvärt, säger han.

– Det är ingen bekant, men jag vet mycket väl vem han är. Jag känner mig helt tagen. Usch.

Thomas Löfkvist är ende svenske deltagaren i loppet.

– Det är jättejobbigt för Thomas, det är det för alla inblandade, säger Magnusson.

Hur farlig är cykelsporten?

– Det är klart att cykling är farligt och alla är medvetna om riskerna. Men alla tränar mycket på att hantera cykeln och på klungkörning att det ändå känns säkert. Och sådana här olyckor är väldigt ovanliga.

Måndagens tragiska händelse kommer att få konsekvenser för fortsättningen av Girot, konstaterar Glenn Magnusson:

– När Fabio Casartelli dog under Tour de France 1995 lät man hans lag defilera i mål dagen efter. Jag kan tänka mig att man gör något liknande nu för att "rädda" tävlingen.

Wouter Weylandt, som var spurtspecialist, vann en etapp av Giro d'Italia i fjol.

Mats Magnusson
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.