Annons

Damernas EM-handboll i riskzonen

Det är sju månader till avkast, men redan reses frågetecken kring hur det blir med damernas handbolls-EM i Norge och Danmark den 3–20 december.
Risken finns att mästerskapet ställs in.
Handboll • Publicerad 12 maj 2020
Norska landslagsspelaren Nora Mørk ser fram emot EM på hemmaplan i vinter. Men under vilka former kan det arrangeras? Eller blir det ens av? Arkivbild
Norska landslagsspelaren Nora Mørk ser fram emot EM på hemmaplan i vinter. Men under vilka former kan det arrangeras? Eller blir det ens av? ArkivbildFoto: Vidar Ruud/NTB/TT

Lyder ländernas befolkning fortfarande under den pågående coronapandemins restriktioner? Är den värsta krisen över? Ingen vet, men arrangörerna funderar redan på hur man ska tackla eventuella publikrestriktioner.

Med drygt 200 dagar till EM-premiären skuggbrottas arrangören dessutom med det Europeiska handbollsförbundet.

Annons

Från det hållet är budskapet tämligen klart.

– På generella grunder kan vi från EHF:s ståndpunkt inte se framför oss ett EM utan åskådare, säger kommunikationschefen Thomas Schöneich til NTB.

I Norge råder för närvarande förbud mot fler än 50 personer på idrottsevenemang. Gränsen ökas till 200 från den 17 juni men en gräns på 500 personer är inte aktuell förrän tidigast den 15 september.

Att EM kan spelas inför fulla läktare tror inte Frode Forland på Folkehelseinstituttet (FHI).

– Så som epidemiutvecklingen ser ut nu, vill jag tro att det är vanskligt, säger han.

Det norska handbollsförbundet bekräftar för NTB att bland många olika scenarier är ett inställt mästerskap ett.

Sverige fick, tack vare sjätteplaceringen i EM 2018, nyligen en plats i mästerskapet sedan kvalspelet i mars ställts in på grund av den rådande viruskrisen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons