Annons

Danmark sätter press på England: "Inte lätt"

EM-semifinal mot ett favorittippat England på Wembley.
Men Danmark ser sig inte som en underdog – och lägger pressen på England.
Fotboll • Publicerad 7 juli 2021
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.Foto: Philip Davali/AP/TT

Förutsättningarna för en historisk engelsk EM-sommar är goda. Två segrar hemma på Wembley återstår för att England ska ta sitt första EM-guld någonsin.

Först ut är Danmark i kvällens semifinal inför runt 60 000 åskådare i London.

Annons

Men de stora förväntningarna på ett favorittippat engelskt lag är något som Danmark eventuellt kan dra nytta av.

– Det är klart att det är mycket press på England och vi vet att vi måste dra fördel av situationen. De har många supportrar men de har också mycket press och förväntningar på sig. Jag tror inte att det kommer vara så lätt för dem och vi tror att vi kan dra fördel av den pressen, säger Kasper Hjulmand på gårdagens presskonferens.

Målvakten tillika nyckelspelaren, Kasper Schmeichel, tror dock inte att de engelska spelarna påverkas nämnvärt.

– Förväntningarna kommer alltid vara stora på ett land med så många stjärnor. Men jag kan inte tänka mig att ett sådant lag påverkas av vad landet förväntar sig. Jag tror att de är lika professionella som vi är, fokuserade på matchen och går in med respekt. De vet att vi är svåra att möta och att vi kommer att slåss till slutet, säger Schmeichel.

England passar tillbaka

England har aldrig tidigare varit i en EM-final. Till skillnad från Danmark som vann EM 1992.

Och kanske är det så att det är Danmark som borde känna pressen.

– Vi har varit bra på att dämpa förväntningarna i våra fem första matcher i EM. Men vi har aldrig varit i en final och det är en stor motivation för oss, säger Englands förbundskapten Gareth Southgate.

Han fortsätter:

– Om vi ​​nu hade varit från en nation som hade vunnit fem titlar, kan det vara så att vi hade en annan känsla. Danmark har vunnit tidigare, så kanske känner de mer press än oss.

Inga underdogs

Press eller inte – Danmark kommer inte att gå in med någon underdog-mentalitet.

Annons

– Det är klart att vi inte är favoriter i en match på Wembley mot England, säger Kasper Hjulmand.

Förbundskaptenen fortsätter:

– Men vår mentalitet är inte att spela fotboll som underdogs, försvara och hoppas på det bästa. Vår mentalitet är att försöka ta så mycket kontroll som möjligt och gå framåt, säger han.

Stark samhörighet

Det danska folkets stöd till landslaget var stort redan innan Christian Eriksens hjärtstillestånd i öppningsmatchen mot Finland. Men tiden efteråt har än mer visat prov på den starka samhörighet som finns mellan laget och supportrarna.

Och landslaget vill ge tillbaka.

– Befolkningens stöd har verkligen gett oss mening till att kämpa och göra vårt bästa. Det gör att vi vill fortsätta bra och ge tillbaka ögonblick och segrar till människorna i Danmark. Just nu är vi väldigt starkt sammanlänkade – laget och landet. Och det är verkligen hela landet, gamla som unga. Även de som inte bryr sig om fotboll följer laget just nu eftersom det visar vilka vi är. Det visar väldigt mycket av det som är det bästa med Danmark, säger Hjulmand.

Kvällens vinnare möter Italien i EM-finalen på söndag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons