Annons

Davis Cup-mattan målas i Skurup

I Skurup håller man just nu på att blanda i hop den beläggning som de svenska tennisstjärnorna ska spela hem DC-matchen mot Australien på.
Sport • Publicerad 18 mars 2003

Vatten, sand, och färg. Där har ni ingridienserna i den smet som ska målas på en gummimatta och ligga till grund för en svensk Davis Cup-succé i Baltiska hallen, Malmö. I Skurup håller man just nu på att blanda i hop den beläggning som de svenska tennisstjärnorna ska spela hem DC-matchen mot Australien på. - Vi har fått order om att blanda i lite extra mycket sand den här gången, bara för att underlaget ska bli lite långsammare. Det ska förhoppningsvis gynna de svenska spelarna, berättar Thomas Jönsson, som arbetar på Uni sport- och golvbeläggningar AB. Thomas och hans team har nyss lagt den gigantiska plastgräsmattan i Skurups nya fotbollshall. Samtidigt har de fått i uppdrag att måla och i ordningsmatta den den matta som Sverige och Ryssland ska spela Davis Cup-tennis på i Malmö 4-6 april. Att måla en stor tennisbana kräver utrymme och den varan finns gott om i Skurups ännu inte invigda fotbollshall. En stor del av plastgräset har täckts med träskivor där tennismattan ska rullas ut och målas. I slutet av veckan beräknar firman, som specialiserat sig på sportunderlag, att arbetet ska vara slutfört. Sedan bär det av till Malmö. - Det är den här mattan tennisförbundet använde vid den senaste Davis Cup-matchen i Malmö. Den gången besegrade Sverige Ryssland och vi får hoppas att det går lika bra mot Australien, säger Thomas Jönsson, som själv är tennisintresserad. Själva materialet i mattan kallas för Premier Court, som är en variant av hardcourt. Men mattans egenskaper påverkas i ganska stor utsträckning av hur man blandar i hop färgen. Mängden sand och vatten ger effekter på banans snabbhet. - Det stod egentligen klart ganska snabbt efter matchen mot Brasilien i Helsingborg att vi skulle välja det här underlaget mot australiensarna, säger assisterande kaptenen Joakim Nyström. Jag och Mats Wilander tog ett snack med spelarna och alla var överrens om att hardcourt är vettigast i den här matchen. - Grusalternativet har aldrig varit aktuellt. En förutsättning för att spela på grus hade varit att Magnus Norman befunnit sig i toppslag, men det dröjer ännu ett tag. Baltiska hallen och grus är heller ingen lyckad kombination. När Sverige mötte just Australien i semifinal 1985 skyfflade arrangörerna in grus i hallen. Sportsligt sett uppnåddes vad man eftersträvade, nämligen svensk seger. Däremot tvingades man lägga om golvet i hallen efter matchen eftersom maskinerna, som skulle frakta bort gruset, förstörde golvet. En dyrbar historia, som Svenska tennisförbundet dock slapp betala. Någon liknande skandal blir det inte den här gången. På ett par timmar kommer mattan att rullas ut i Baltiska hallen. Men först ska den alltså fixas till i Skurup. Varför Skurup, förresten? - Vi tyckte helt det var praktiskt, när vi ändå fanns här. Eftersom vi blev klara med plastgräset tidigare än planerat fanns det möjlighet att måla tennismattan här inne. Därmed hamnar ju även Skurup på tenniskartan, i varje fall lite grann, avslutar Thomas Jönsson.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons