Annons

"De som blir smittade kan inte hjälpa det"

Tufft spelschema i klubblagen, höga förväntningar, och corona som skakar om rutinerna. Inget av det ska stoppa Sverige i handbolls-EM.
Handboll • Publicerad 12 januari 2022
Jim Gottfridsson. Arkivbild.
Jim Gottfridsson. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT
Niclas Ekberg har lärt sig att inte lägga energi på småsaker när corona rör till det. Arkivbild.
Niclas Ekberg har lärt sig att inte lägga energi på småsaker när corona rör till det. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren /TT

Sveriges landslag har haft en stökig uppladdning inför EM i Slovakien och Ungern, som för "blågults" del inleds med match mot Bosnien-Hercegovina på torsdag.

Flera spelare och ledare har varit smittade av covid-19. De flesta har senare deklarerats vara friska igen.

Annons

Men vänstersexan Lucas Pellas är ute ur truppen, och ersatt med Emil Mellegård. Den assisterade förbundskaptenen Martin Boquist har inte heller kunnat åka med till Bratislava, men är symtomfri och hoppas få klartecken under onsdagen.

Bara en av två planerade landskamper före EM kunde genomföras.

Semifinal ett mål

Ändå: Efter förra årets VM-silver och kvartsfinal i OS är semifinal i EM ett rimligt, men tufft, mål.

Att mentalt hantera coronasmittan har blivit vardag för landslagsspelarna – precis som för många andra.

– Det är inget man kan lägga kraft på, säger Jim Gottfridsson.

– De som blir smittade kan heller inte riktigt hjälpa det. Alla försöker dra sitt strå till stacken, genom att träffa så få människor som möjligt och följa de restriktioner som finns.

Van vid vändningar

Niclas Ekberg, som med 190 landskamper är EM-truppens mest rutinerade spelare, tycker sig också ha hittat rätt sätt att tänka om covid-19.

– Någonstans har man väl lärt sig ganska mycket, och blivit lite rutinerad på att kunna ta nya vändningar hit och dit. Man tar det som det kommer liksom, och lägger inte för mycket energi på alla småsaker, säger Ekberg.

Förbundskapten Glenn Solberg tror att den fysiska träningen är viktig.

– Om man är fysiskt väl förberedd, så blir det ofta bra med huvudet också. Man blir tryggare, lugnare och tror på sig själv, säger Solberg om hur man mentalt hanterar corona och allt den för med sig.

Lurar kroppen?

Annons

Ett visst slitage på kroppen kan dock vara svårt att undvika, om man spelar väldigt mycket. Jim Gottfridssons schema 2021 innehöll VM, OS, plus en massa matcher i tyska ligan och Champions League med klubblaget Flensburg.

Dessutom var Flensburg skadedrabbat under hösten.

– Jag har spelat 60 minuter i varje match, säger Jim Gottfridsson, och tillägger:

– Jag är väldigt nöjd med min säsong än så länge.

Han känner sig inte sliten, och vill inte ens tänka i den banan.

– Man är inne i tugget, kan man säga, och där kan man bara göra det bästa möjliga. Jag älskar att spela handboll. Varje gång jag får spela handboll tycker jag det är fruktansvärt kul, säger han.

– Det kanske gör att man lurar kroppen en del, medger han eftertänksamt.

Varnar för Bosnien

Både Gottfridsson och Ekberg tycker att Sverige gjorde ett bra OS. Men inför EM vill båda varna för torsdagens premiärmatch mot Bosnien-Hercegovina, i slovakiska Bratislava.

– Vi spelade bra handboll i OS. Men resultaten räckte inte hela vägen dit vi hoppats på, säger Niclas Ekberg och tänker på kvartsfinalförlusten mot Spanien.

– Vi åkte ut mot Spanien med ett måls förlust. Men vi gjorde en fantastiskt bra match i 55 minuter, säger Jim Gottfridsson.

Annons

I Flensburg är Gottfridsson lagkamrat med Bosniens målvakt Benjamin Buric.

– Det är en världsmålvakt. Har han sin dag kan han lätt ta 50 procent i målet. Bosnien är inget önskemotstånd.

Fakta: Handbolls-EM

Spelas 13–30 januari i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen). 24 nationer deltar.

Format: Sex fyrlagsgrupper (A–F), där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Sverige spelar i grupp E i Bratislava.

Sveriges matcher: Bosnien torsdag 13/1, Spanien lördag 15/1, Tjeckien måndag 17/1.

Mellanrundan med lag från grupperna D–F spelas också i Bratislava. Bland de troliga motståndarna där finns Tyskland, Norge och det ryska laget.

Semifinaler och final spelas i Budapest.

Spanien vann EM-finalen för två år sedan (i Stockholm) med 22–20 mot Kroatien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons