Debuten nära för Hilda

Hilda Carléns fotbollskarriär har varit full av prövningar.
Sport • Publicerad 10 april 2014
En glad skåning i Norrland! Hilda Carlén har funnit sig väl till rätta i Piteå och hoppas att få förtroendet i den allsvenska premiären mot Linköping på söndag.
En glad skåning i Norrland! Hilda Carlén har funnit sig väl till rätta i Piteå och hoppas att få förtroendet i den allsvenska premiären mot Linköping på söndag.Foto: 
Foto: 

I LdB FC Malmö var hon den talangfulla ungdomslandslagsmålvakten som fick tillbringa ett par säsonger på den allsvenska avbytarbänken. I Hammarby var hon visserligen förstamålvakt, men lyckades inte vara med om att föra laget upp i allsvenskan.

Lägg därtill ett par långtidsskador så förstår ni att Hilda Carlén inte är helt nöjd med hur elitsatsningen har utvecklats.

Hon vill mer med sin fotboll.

Och hoppas på en vändpunkt uppe i Norrland.

– I Malmö fick jag chansen i någon Champions league-match och i några träningsmatcher. Men något allsvenskt inhopp blev det aldrig och ett tag var jag väl lite besviken över att aldrig få chansen, säger Hilda Carlén.

– Men nu har jag lagt det där bakom mig och hoppas få mycket speltid i allsvenskan här i Piteå!

Hon har åter kommit med i u23-landslaget och värvades av Piteå IF som förstamålvakt. Ändå tar hon ingenting för givet.

– Jag skulle bli besviken om jag inte får inleda i premiären. Men man vet aldrig. Laget är inte uttaget och här finns en mentalitet att alla ska känna att de ständigt är aktuella för spel. Jag och lagets andra målvakt har skiftats om att stå i träningsmatcherna, även om jag nog har fått den mesta speltiden på slutet, säger Hilda Carlén.

Dock missade hon helgens genrep, när Piteås damer slog Storfors herrjuniorer med 2–0.

– Jag dras med en lårkaka, men det ska inte vara något som stoppar mig från spel i helgen, säger Hilda.

Det går uppåt i fotbollskarriären och det går uppåt även geografiskt för Öja- tjejen. Efter ett år på söder i Stockholm och spel i Hammarby IF har flyttlasset nu alltså gått hela vägen upp till Piteå. En idrottslig nytändning och en social utmaning.

– Här är vackert och jag trivs när det är snö. Men det har varit lite dåligt med den varan sedan jag kom upp...

Hon arbetar på SunPine, en av lagets sponsorer, som är verksam inom biodieselindustrin. Hilda har en arbetsvecka på 20 timmar, vilket gör att hon kan satsa extra hårt på fotbollen.

– Jag kan lägga upp arbetstiden efter fotbollen och trivs kanon på min arbetsplats.

En annan förändring är att pojkvännen Marcus har flyttat med upp till Norrland och blivit sambo med Hilda. Under året i Stockholm bodde de ifrån varandra, vilket inte var optimalt.

– Det är skönt att vara tillsammans här uppe. När jag spelade i Hammarby kunde vi åtminstone träffas flera helger, men när avståndet ökade lämnade Marcus Malmö och flyttade med upp hit.

Piteå IF slutade sjua i allsvenskan förra säsongen. Man har inte spelat speciellt många träningsmatcher och som ny i laget har Hilda Carlén svårt att bedöma lagets kapacitet.

– Vi möte Umeå FC i cupen och spelade oavgjort. I förlängningen dominerade vi men förlorade på en omställning i den 115:e minuten. Klubbens målsättning är egentligen bara att spela kvar i allsvenskan 2015. Det är skönt att slippa mer press än så. Sedan hoppas jag att vi kan överraska positivt, avslutar Hilda Carlén.

Maria Sällberg
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.