Derby direkt…

Division 4-programmet ser ut som ett riktigt smaskigt smörgåsbord för FBC Ystad och Skurups IBK. Nämnda klubbar går på desserten direkt genom att möta varandra redan i premiären i kväll i ett derby som lär locka storpublik.
Sport • Publicerad 25 september 2009
FBC Ystad har hemmaplan i säsongens inledande derby mot Skurups IBK. Tränarna (främst) Oscar Johansson och Peter Åkesson hoppas mycket på sina duktiga ungdomar Lukas Hedqvist, Jakob Wernberg, Hugo Felt, Max Leijon och Christoffer Almqvist.
FBC Ystad har hemmaplan i säsongens inledande derby mot Skurups IBK. Tränarna (främst) Oscar Johansson och Peter Åkesson hoppas mycket på sina duktiga ungdomar Lukas Hedqvist, Jakob Wernberg, Hugo Felt, Max Leijon och Christoffer Almqvist.Foto: 

– Det hade kanske varit lite roligare att möta dem i ett senare skede av säsongen men Skurup blir förmodligen ett av topplagen så ju tidigare vi möter dem desto bättre egentligen. Det här är i alla fall en match som inget av lagen vill förlora så det kan bli en härlig stämning i hallen. Vi väntar oss närmare 500 åskådare, säger FBC Ystads Peter Åkesson, som tränar laget ihop med Oscar Johansson.

– Jag kommer ihåg det förra derbyt som en enormt rolig match med säkert 400 personer på läktarna. Det ska bli fantastiskt kul den här gången också men det blir en tuff match för oss. FBC Ystad drar nytta av sin lilla plan. Förr var det kanske lite mer hatkaraktär över de här matcherna men inte nu längre. Men visst känns det att det här är en match som båda lagen väldigt gärna vill vinna. Det är alltid känslor inblandade i sådana här matcher, säger Mattias Jelvemark, Skurups tränare.

Sydöstra Skånes två främsta innebandylag har två helt skilda fjorårssäsonger att se tillbaka på. FBC Ystad hade sin premiärsäsong i fjor och gjorde förhållandevis bra ifrån sig medan Skurups IBK:s förväntade toppstrid i trean slutade med en kraschlandning och degradering till fyran.

FBC Ystad hoppas kunna spinna vidare på förra säsongens positiva stämning. Inför i år har laget visserligen tappat Fhilip Ohlsson till just Skurup men å andra sidan fått med ännu fler av sina egna unga talanger i truppen.

– Det är tråkigt när folk lämnar men å andra sidan är det lättare att forma en grupp med yngre killar. Sådana spelare har lättare för att ta till sig nya saker och är inte låsta i ett gammalt mönster. Det är klart att vi saknar rutin men den kommer efter hand. Vi ska först och främst se till att hålla oss kvar i serien men på sikt strävar vi uppåt i seriesystemet, fortsätter Peter Åkesson.

Skurup har ambitionerna att redan i år vara med i toppskiktet.

– Hela förra säsongen var en stor missräkning men med facit i hand känns det ändå bra att ligga i fyran. Det blir lite av en omstart. Vi har fått oss en nyttig läxa men nu blickar vi bara framåt. Vi ska absolut vara med i toppen, säger Mattias Jelvemark. FBC Ystad strävar efter att få igång ett effektivare grundspel med tanke bakom. Plus ett vägvinnande kontringsspel.

– Så tror jag nog att de flesta tränare tänker. Kontringar är det effektivaste vapnet i innebandy, säger Peter Åkesson.

Bra fys, tändning och sammanhållning är faktorer som ska hjälpa FBC Ystad att hålla sig kvar i serien. Nyckelspelare blir Robin Åkesson.

– Vi får lugn och harmoni i laget när Robin är på plan. Han är en tvåvägsspelare med grym blick för spelet.

Precis som FBC Ystad har Skurups IBK en låg medelålder men kärntruppen från förra säsongen är kvar. Skurup har också för avsikt att uppnå tydlighet i lagspelet och de som får bära det tyngsta ansvaret för att dessa förhoppningar uppnås är rutinerade grabbar som Martin Kalén, Magnus Möller och Max Landén.

– Det har sett bra ut i träningsmatcherna och vi har derbyn även mot Svedala och Genarp att se fram emot så det ska som sagt bli en kul säsong, säger Mattias Jelvemark.

Bänka er således i gamla sporthallen (Bollen) i Ystad i kväll klockan 20.30 för säsongens första laddade innebandyderby på herrsidan.

Fredrik Sörensson fredrik.sorensson@allehandasyd.se
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.