Annons

Det finns många förklaringar

Det finns flera förklaringar till att så pass många spelare i Ystads IF varit krassliga under en lägre eller kortare period i höst.
Sport • Publicerad 30 oktober 2010
Glada YIF:are dansar i en ring och håller om varandra efter en seger i Österporthallen. Just i detta ögonblick är emellertid risken stor att eventuell smitta i laget sprids från spelare till spelare.
Glada YIF:are dansar i en ring och håller om varandra efter en seger i Österporthallen. Just i detta ögonblick är emellertid risken stor att eventuell smitta i laget sprids från spelare till spelare.Foto: 

Är det så att det finns mögel i Österporthallen skulle detta till och med kunna vara en av anledningarna. Det tror i varje fall Ystads IF:s klubbläkare Ted Johansson.

Att ovanligt många spelare varit krassliga i Ystads IF under hösten och serieupptakten har väl knappast undgått alla de som följer lagets förehavanden i elitserien.

Annons

Och YIF:s klubbläkare Ted Johansson håller med om att sjukdomstillfällena varit ovanligt många under hösten.

– Men det har också varit många rent allmänt som varit sjuka under hösten. Så situationen i YIF är lite av en spegelbild av situationen i samhället i stort, säger Ted.

Efter fuktproblemen i Österporthallen ligger det nära tillhands att tro att eventuella mögelskador påverkar hälsotillståndet för dem som vistas i hallen i en negativ riktning.

Något som Ted Johansson håller för rimligt – speciellt när det gäller spelartruppen i Ystads IF.

– Det är inget som kan slå fast men det är onekligen en tanke som man slås av. Av en ren slump finns det nämligen flera allergiker och astmatiker i YIF.

Men vad är det egentligen för sjukdom YIF:arna drabbats av?

– Det är inte en och samma åkomma som gått runt utan det är flera olika sjukdomar, en del bakteriella sjukdomar men mest virussjukdomar. Drabbas man av en åkomma sätter det ned motståndskraften och då blir man lättare mottaglig för nästa.

En intressant iakttagelse är att medan väldigt många spelare i YIF varit krassliga har kollegerna i IFK Ystad i stort sett hållit sig friska.

– En förklaring som ligger nära tillhands skulle kunna vara att Ystads IF är ett mera barnrikt lag. Flera spelare har egna småbarn och någon, som Björn Grön exempelvis, jobbar med småbarn. Spelarna i IFK är yngre och jag tror knappast någon där har egna barn. Möjligtvis småsyskon.

Givetvis sprids en smitta lätt i ett lag där spelarna umgås så nära och tätt inpå varandra.

Annons

– Generellt sett har emellertid en idrottare bättre immunförsvar än en som inte idrottar. Däremot är man som mest mottaglig för smitta de fyra första timmarna efter en fysik ansträngning. Så efter en match borde spelarna egentligen gå och duscha direkt och isolera sig. Men så är det ju inte i ett handbollslag. Har man vunnit dansar man omkring i en hög och klappar om varandra, hälsar på vänner och bekanta, möter pressen och åker hem och kramar om ungarna, säger Ted Johansson.

Men det går trots allt att göra något för att minimera risken för smittspridning. I YIF exempelvis har slutat ta varandra i hand när man träffas.

Att man inte ska spela med feber i kroppen vet väl de flesta. Men hur snart efter sjukdom och eventuell feber kan man spela?

– Tumregeln är att man ska ha varit symptomfri och feberfri i en dag. En annan tumregel är att man inte ska träna eller spela om man har en vilopuls som är tio över den normala. Har man det är man sjuk.

Kan man spela om man går på penicillin?

– Det är inte penicillinet som gör dig trött och hängig – det är sjukdomen i sig. Penicillinet i sig är inte farligt utan det är samma regel som annars som gäller. Man ska ha varit symptomfri och feberfri i en dag innan man kan spela, säger Ted Johansson och tar som exempel om man behandlas för halsfluss där man kan vara fit for fight efter några dagar trots att man kanske har fler dagar kvar av själva penicillinkuren.

SAXO
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons