Annons

Djokovic på plats för ny domstolsförhandling

Tennisstjärnan Novak Djokovic har lämnat sitt förvar för att delta i ännu en domstolsförhandling i visumfrågan.
Tre domare deltar, för att minska risken till ett överklagande.
Tennis • Publicerad 15 januari 2022
Novak Djokovic på väg till domstolsförhandlingen.
Novak Djokovic på väg till domstolsförhandlingen.Foto: James Ross/AP/TT
Novak Djokovic.
Novak Djokovic.Foto: Mark Baker/AP/TT

Det innebär att den brinnande frågan om den 34-årige serbens australiska visum kan närma sig ett slut.

Tidigare under lördagen, lokal tid, under en dragning i en federal domstol, fattade domaren beslut om att begära in skriftligt underlag från parterna och meddelade att nästa förhandling skulle ske under söndag morgon lokal tid, natten till söndag svensk tid.

Annons

Förhandlingen ska ske med så kallad "full bench" för att minska risken för överklagande. Det innebär att tre domare deltar.

Det var i fredags som den australiska regeringen för andra gången på en vecka drog in Novak Djokovics visum, vilket överklagades. Mellan domstolsförhandlingarna har Djokovic suttit i förvar.

Olika argument

Tidigare domstolshandlingar visar bland annat att migrationsministern Alex Hawke anser att den ovaccinerade världsettans fortsatta närvaro i landet riskerar att "främja anti-vaccinationskänslor" och uppmuntra folk att strunta i pandemirestriktionerna.

Stjärnans advokater argumenterar i sin tur för att regeringen saknar stöd för den typen av slutsatser.

När Djokovic anlände till landet den 5 januari och fick sitt visum nekat satt han fyra dagar i isolering på ett asylhotell, innan en första domstolsförhandling gav honom visumet tillbaka.

Besked nära inpå

Om domstolen accepterar regeringens beslut kommer Djokovic att missa turneringen och tvingas lämna Australien. Eventuellt kan han också drabbas av ett treårigt förbud att komma in i landet.

Oavsett vad som beslutas kommer beskedet nära inpå grand slam-turneringens start – Australian Open inleds på måndag.

Novak Djokovic har vunnit Australian Open nio gånger och hoppas på att nå 21 grand slam-titlar, vilket skulle göra honom historisk.

Anledningen till att hans visum ursprungligen drogs tillbaka är att spelarna som grundregel ska vara dubbelvaccinerade och att myndigheterna inte accepterat hans medicinska dispens. Han anklagas också för felaktigheter i sitt inreseformulär.

Australien är ett av de länder i världen med högst vaccintäckning, hela 89 procent av alla över 16 är fullvaccinerade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons