Annons

Djokovic delade ut priser trots positivt test

Turerna kring Novak Djokovic blir allt fler.
Tennisstjärnan beviljades medicinsk dispens till Australien Open eftersom han testades positivt för covid-19 i december, uppger hans advokater.
Men dagen efter provsvaret ska han ha besökt ett evenemang i Belgrad – utan munskydd.
Tennis • Publicerad 8 januari 2022
Novak Djokovic sitter fortsatt fast på ett ett karantänhotell i Melbourne i Australien. Arkivbild.
Novak Djokovic sitter fortsatt fast på ett ett karantänhotell i Melbourne i Australien. Arkivbild.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Novak Djokovic sitter fortsatt fast på ett karantänhotell i Melbourne i Australien, sedan serbens visum drogs in av gränspersonal på flygplatsen när han landade i Melbourne tidigare i veckan för att delta i Australian Open. Enligt myndigheter och landets premiärminister Scott Morrison kunde tennisstjärnan inte visa upp att han var fullvaccinerad eller att han hade medicinsk dispens för att inte ta sprutorna.

Djokovic har beviljats medicinsk dispens för att delta i grand slam-turneringen av australiska tennisförbundet liksom av delstaten Victorias hälsodepartement, men gränspersonalen bedömde att han inte uppnådde kraven för att få komma in i landet.

Tjeckiska flög hem

Annons

Tjeckiska damspelaren Renata Voracova har suttit fast på samma ställe som Djokovic, men flög hem från Melbourne på lördagen. Ytterligare en ännu icke-namngiven tennisspelare i samma sits, ska också ha lämnat landet. Voracova har precis som Djokovic hävdat medicinsk dispens på grund av tidigare smitta, men det är inte tillräckligt skäl för att undantas från reglerna, enligt Australiens regering.

Novak Djokovic har däremot inte gett upp. Han har överklagat deporteringen, ett domstolsärende som ajournerats till måndagsmorgonen lokal tid. Världsstjärnans advokater säger att den medicinska dispensen godkändes eftersom Djokovic testades positivt för covid-19 i mitten av december.

"Det första positiva PCR-testet för covid registrerades 16 december 2021", skriver försvaret till domstolen i en överklagan av Djokovic visumavslag.

Känsliga bilder

Men om det stämmer har det samtidigt dykt upp fotografier som sätter Novak Djokovic i en knivig sits. Belgrads tennisförbund har på sin Facebook-sida publicerat bilder som uppges tagna den 17 december, dagen efter det positiva testsvaret, där Djokovic lämnar över priser till serbiska ungdomsspelare för deras insatser under året.

På fotona poserar Djokovic tillsammans med förbundsanställda och ett 20-tal spelare. Ingen bär munskydd.

Flera lokala medier ska också ha rapporterat om evenemanget.

Novak Djokovic har vunnit Australian Open nio gånger, varav de tre senaste upplagorna av grand slam-turneringen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons