Annons

Djokovic till Australien – får vaccindispens

Novak Djokovic kommer att spela Australian Open – trots vaccinbråket. Världsettan har fått medicinsk dispens och är nu på väg till Melbourne.
"I dag åker jag Down Under", skriver serben på Instagram.
Tennis • Publicerad 4 januari 2022
Novak Djokovic med Australian Open-pokalen efter segern i fjol.Foto: Hamish Blair/AP/TT

Det har länge varit osäkert om tennisstjärnan, som har nio titlar i Australian Open, skulle åka till Australien eftersom det krävs vaccinering för att spela årets första grand slam-turnering. Djokovic har inte velat uppge om han är vaccinerad eller inte men har sagt att han är emot vaccination och har också varit starkt kritisk till kravet på vaccination.

Osäkerheten kring Djokovics medverkan i storturneringen ökade när han nyligen hoppade av lagtävlingen ATP Cup i Sydney.

Annons

Australian Open-chefen Craig Tiley har tidigare sagt:

– Vi skulle älska att se Novak här, men han vet att han måste vaccinera sig för att spela.

Tvåstegsprocess

Men nu har Djokovic fått som han önskat, medicinsk dispens från vaccinationskravet.

"Djokovic ansökte om medicinsk dispens som beviljades efter en rigorös utredning av två separata och oberoende grupper av medicinsk expertis", skriver arrangören i ett uttalande, enligt Sydney Morning Herald.

Även delstaten Victorias hälsodepartement har kommenterat beslutet och säger att man tillsammans med Australiens tennisförbund har satt upp en oberoende och strikt process för förfrågningar av medicinsk dispens för spel i Australian Open.

"Alla spelare som fått medicinskt undantag har genomgått en oberoende process i två steg för att klargöra att de har äkta medicinska skäl för att få dispens", står det i uttalandet enligt Sydney Morning Herald.

Regerande mästare

Djokovic har vunnit de tre senaste upplagorna av turneringen i Melbourne, och har ytterligare sex titlar i Australian Open. Spelar han i Melbourne – turneringen startar den 17 januari – jagar han rekordet på 21 grand slam-titlar. Han delar förstaplatsen på 20 med Roger Federer och Rafael Nadal.

På Instagram, tillsammans med en bild där han står på en flygplats med sitt bagage, skriver Djokovic:

"I dag åker jag Down Under med ett undantag".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons