Annons

Djokovic träffade journalist – efter smittan

Novak Djokovic testade positivt för covid-19 i mitten av december.
Dagen efter träffade han en fransk journalist för en intervju och fotografering.
"Det var en felbedömning", skriver Djokovic på sociala medier.
Tennis • Publicerad 12 januari 2022
Novak Djokovic tränar i Melbourne inför Australian Open.
Novak Djokovic tränar i Melbourne inför Australian Open.Foto: Mark Baker/AP/TT

Den serbiske tennisstjärnan har tagit till sociala medier för att reda ut frågetecknen kring hans positiva coronatest i december, samt hans aktiviteter efteråt.

Enligt Djokovic tog han ett PCR-test den 16 december, samma dag som han deltog på ett tennisevenemang i Belgrad där han delade ut priser till barn, och dagen därpå kom det positiva testsvaret.

Annons

Trots vetskapen om att han var smittad av viruset ställde världsettan upp på en intervju med en fransk journalist från L'Equipe på sin träningsanläggning i Belgrad.

Ett val han ångrar.

"Jag kände mig skyldig att göra intervjun eftersom jag inte ville göra journalisten besviken", skriver Djokovic.

"Även om jag gick hem efteråt och satt i karantän den nödvändiga perioden, känner jag i efterhand att det var felbedömning och jag håller med om att jag borde ha bokat om det åtagandet".

"Mänskliga faktorn"

Det råder fortsatt osäkerhet kring om serben kan spela i Australian Open där han är regerande mästare och förstaseedad. Djokovics visum drogs in efter att han saknat rätt intyg för att komma in i landet. Men beslutet överklagades av Djokovic – som fick rätt.

Bollen ligger nu hos Australiens regering. Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat immigration och medborgarskap, har domslutet till trots möjlighet att dra in visumet igen. Om det sker, kan Djokovic utvisas och dessutom få tre års inreseförbud.

Enligt uppgifter till flera australiska medier ska regeringen bland annat undersöka allvarlighetsgraden av covid-19-infektionen i december som ligger till grund för Djokovics medicinska dispens. Dessutom uppgav serben i sitt inresedokument att han inte rest under de två veckorna före ankomsten till Australien, vilket inte stämmer.

"Dokumentet skickades in av mitt team för min räkning – vilket jag sade till gränspolisen vid ankomsten – och min agent ber om ursäkt för att ha kryssat i fel ruta angående mina resor innan jag kom till Australien", skriver han och fortsätter:

"Inte medvetet"

"Det var den mänskliga faktorn och definitivt inte medvetet. Vi lever i utmanade tider i en global pandemi och ibland kan misstag ske. I dag har mitt team försett den australiska regeringen med uppdaterad information för att reda ut ärendet".

Det är ännu oklart när regeringen kommer med ett definitivt beslut i frågan.

Annons

"Ministern överväger fortfarande frågan och processen är fortsatt pågående", meddelade en talesperson för minister Alex Hawke i måndags.

Bakgrund: Djokovic och Australian Open 2022

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien och spela årets första grand slam-turnering krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19, vilket Novak Djokovic inte är. Undantag medges vid medicinsk dispens och en sådan ansökte serben om, och fick.

Grunden i beslutet om att ge honom en sådan dispens var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset, den 16 december. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens och på plats uppgav Djokovic att han inte är vaccinerad.

Världsettan och hans advokater överklagade sedan beslutet. I väntan på domstolsförhandlingen har Djokovic fått bo på ett asylhotell.

När rätten i Melbourne tog beslut i frågan i måndags ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför ut ur karantänen och återfick sitt visum.

Men Djokovic riskerar fortfarande att bli utslängd ur Australien. Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat immigration och medborgarskap, kan dra in hans visum.

Djokovic jagar sin 21:a grand slam-titel som skulle göra honom historisk. Just nu delar han rekordet, 21, med Roger Federer och Rafael Nadal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons