Annons

Djokovic tränar i avvaktan på besked

Tennisstjärnan Novak Djokovic tränade på Australian Open-anläggningen i Melbourne på tisdagen, dagen efter det att en domstol i staden slagit fast att det var fel att dra tillbaka serbens visum.
Tennis • Publicerad 11 januari 2022
Novak Djokovic i träning på tisdagen.
Novak Djokovic i träning på tisdagen.Foto: Scott Barbour/Tennis Australia via AP/TT

Klädd i t-tröja och shorts sågs han värma upp i gymmet för att därefter, i sällskap med sin tränare Goran Ivanisevic, bege sig mot centercourten vid tennisanläggningen Melbourne Park, enligt journalister från nyhetsbyrån AFP.

Huruvida han får starta i turneringen som inleds om knappt en vecka är dock fortfarande oklart.

Annons

Bollen ligger nu hos Australiens regering. Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat immigration och medborgarskap, har domslutet till trots möjlighet att dra in visumet på nytt. Om det sker, kan Djokovic utvisas och dessutom få tre års inreseförbud.

Själv är Djokovic inställd på att spela turneringen, som han hittills har vunnit nio gånger.

"Jag behåller fokus på det. Jag flög hit för att spela i en av de mest betydelsefulla tillställningarna vi har, framför enastående supportrar", skrev han på Instagram sent i måndags.

Utreder frågan

Det är oklart när ett besked från regeringen kommer.

"Ministern överväger fortfarande frågan och processen är fortsatt pågående", meddelade en talesperson för minister Alex Hawke i måndags.

Enligt uppgifter till flera australiska medier ska regeringens utredning röra allvarlighetsgraden av den infektion som ligger till grund för den medicinska dispensen, men också det att Djokovic i sina inresedokument ska ha uppgett att han inte rest de senaste två veckorna (före ankomst till Australien) trots att han enligt uppgift rest från Serbien till Spanien.

På tisdagen höll Australiens och Serbiens premiärministrar, Scott Morrison och Ana Brnabić, ett telefonmöte för att dryfta frågan om tennisstjärnans visum, rapporterar nyhetsbyrån AP.

ATP: Har orsakat skada

Serbiska medier uppger att Brnabić vädjat till Morrison om att Djokovic ska behandlas värdigt, och betonat vikten av att Djokovic ska få möjlighet att träna ordentligt inför ett (eventuellt) deltagande i turneringen.

Fallet med Djokovic har enligt tennisorganisationen ATP, som står bakom herrarnas tourspel, orsakat skada på alla fronter men speciellt vad gäller tennisspelarens välmående och förberedelser inför Australian Open.

I ett uttalande skrev ATP att man har full respekt för de uppoffringar som australiska medborgare gjort till följd av reserestriktioner och utegångsförbud men lägger sedan till: "Vid inresan till Melbourne var det tydligt att Novak Djokovic trodde att han tilldelats en nödvändig medicinsk dispens".

Annons

Australian Open inleds den 17 januari.

Bakgrund: Novak Djokovic och Australian Open 2022

För att tennisstjärnorna ska få komma in i Australien krävs att de är dubbelvaccinerade mot covid-19, vilket Novak Djokovic redan i ett tidigt skede motsatte sig utan att avslöja sin vaccinationsstatus. Undantag medges vid medicinsk dispens och en sådan ansökte Djokovic om, och blev tilldelad.

Grunden i beslutet om att ge honom en sådan dispens var att serben nyligen testat positivt för coronaviruset, den 16 december. Enligt reglerna som Australian Open-arrangören och delstaten Victoria förhöll sig till kan man få dispens om man testat positivt de senaste sex månaderna.

Men när Djokovic anlände till Melbourne stoppades han – och fick sitt visum indraget. De federala lagarna godkände inte hans medicinska dispens och på plats uppgav Djokovic att han inte är vaccinerad.

Tennisstjärnan och hans advokater överklagade sedan beslutet. I väntan på domstolsförhandlingen har Djokovic fått bo på ett asylhotell.

När rätten i Melbourne tog beslut i frågan i måndags ansåg man att Djokovic hade haft rätt dokumentation med sig, och tennisstjärnan släpptes därför på fri fot och återfick sitt visum.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons