Annons

Doder: Kul att vara favoriter

Förmiddagsträning i dag. Sedan börjar allvaret i jakten på en EM-biljett. "Det kommer att bli kul", hälsar spelmotorn Dalibor Doder.
Sport • Publicerad 28 oktober 2010
Dalibor Doder är laddad inför kvällens match.
Dalibor Doder är laddad inför kvällens match.Foto: 

Sverige mot Montenegro i Kristianstad Arena.

Första matchen i kvalet inför EM i Serbien 2012.

Annons

Pressen ligger på hemmalaget.

Och spelmotorn Dalibor Doder gillar utgångsläget:

– Det är alltid kul att vara favoriter, det är alltid kul ha press på sig, säger 31-åringen som efter fem år i Spanien numera spelar i GWD Minden i den tyska andradivisionen.

Finns det några fallgropar?

– Man ska ha klart för sig att Montenegro inte är ett dåligt lag och det gäller att vi är hundraprocentigt fokuserade redan från start. Är vi det så ska det nog gå vägen. Det gäller helt enkelt att vi går ut och spelar vårt spel.

Hur viktigt är det med en bra start på EM-kvalet?

– Det är alltid viktigt. Och hemmamatcherna ska man så klart helst vinna.

EM-kvalet med matcherna mot Montenegro och Israel är startskottet på en intensiv period för handbollslandslaget.

Och uppladdningen inför hemma-VM i januari är förstås redan i gång.

– Så är det, men för oss i laget blir det inte så mycket snack om det. Visst finns VM någonstans i bakhuvudet, men det gäller att man plockar bort det. Just nu är det kvalet som är viktigt, det är där vi lägger vårt fokus.

Annons

Vad kan du säga om din egen form?

– Jag trivs bra i Tyskland, har tränarens förtroende och spelar 60 minuter. Det finns inte mycket att klaga på. Sedan får vi väl ser hur man ligger till när matchen drar i gång.

Sverige har dragit flera lärdomar av det misslyckade EM-slutspelet i Österrike tidigare i år.

Nu ska analysarbetet omsättas praktiskt.

– Det man kan säga är att vi generellt är dåliga på att få utdelning i hundraprocentiga lägen, speciellt på kontringar. Där var vi nästan sämst av alla lag i EM, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Han fortsätter:

– I viktiga matcher är man beroende av de lite enklare målen och vi måste jobba med att få upp avslutningsprocenten.

– Sedan har vi pratat en del om svackorna. I EM förlorade vi matcher för att vi hade en dålig period på tio minuter då vi slängde bort bollar och tappade linjen i det vi skulle göra. Vi har gått igenom hur vi ska uppföra oss i den typen av situationer.

Hur mycket fokus lägger ni på VM?

– Det är fortfarande två månader kvar och vi har inte tagit ut någon trupp ännu. Det kan hända mycket och för spelare som presterar bra i klubblagen finns fortfarande chansen. Vi vill ha många spelare som är aktuella och vi vill ha konkurrensen. Just nu lägger vi fokus på EM-kvalet och så får vi ta det andra sedan.

Annons

Dina tankar om matchen mot Montenegro?

– Det är en jätteviktig match. Vi vill komma rätt in i det och man har inte råd att lägga några hemmamatcher.

Anders Thell
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons