Annons

Dramatiska finaler i Blentarpscupen

Två lokala lag fick ta emot en uppsättning guldmedaljer när Blentarpscupen avgjordes under veckoslutet. Efter synnerligen dramatiska finalmatcher stod Sjöbo IF:s tolvåringar och IFK Simrishamns elvaåringar som segrare.
Sport • Publicerad 17 januari 2005
Nöjda efter ännu en finalseger. Skyttekungarna Jesper Modig och Alexander Blomqvist bidrog i stor utsträckning till IFK Simrishamns succé i Blentarpscupen. Bild: Jan-Olle Persson
Nöjda efter ännu en finalseger. Skyttekungarna Jesper Modig och Alexander Blomqvist bidrog i stor utsträckning till IFK Simrishamns succé i Blentarpscupen. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 
Kom i min famn! IFK Simrishamns båda storlöften Alexander Blomqvist och Jesper Modig (nummer 6) hade stor uppvisning i Färsingahallen, när laget vann Blentarpscupens elvaårsklass. I den tredje Golden goal-perioden hittade Jesper Modig rätt och avgjorde finalmötet med Åkarp. Bild: Jan-Olle Persson
Kom i min famn! IFK Simrishamns båda storlöften Alexander Blomqvist och Jesper Modig (nummer 6) hade stor uppvisning i Färsingahallen, när laget vann Blentarpscupens elvaårsklass. I den tredje Golden goal-perioden hittade Jesper Modig rätt och avgjorde finalmötet med Åkarp. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 
Ett litet inslag av tjejer fanns i vissa av pojklagen. I mötet mellan Liga 96 och Kvarnby fanns exempelvis tjejer i båda elvaårslagen för pojkar. På söndagen avgjordes sedan en ren tjejklass (F 12) där Höllviken blev mästare. Bild: Jan-Olle Persson
Ett litet inslag av tjejer fanns i vissa av pojklagen. I mötet mellan Liga 96 och Kvarnby fanns exempelvis tjejer i båda elvaårslagen för pojkar. På söndagen avgjordes sedan en ren tjejklass (F 12) där Höllviken blev mästare. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

Mest dramatik utspelades i elvaårsklassen, där finalmatchen mellan IFK Simrishamn och Åkarp blev en rysare av sällan skådat slag.

Med bara sekunder kvar av ordinarie speltid kvitterade Alexander Blomqvist till 4-4 och först i den tredje Golden goal-perioden kunde Jesper Modig avgöra. Eftersom en utespelare plockades bort efter varje mållös minut i förlängningen bestod Simrishamns "ute-besättning" endast av just den fruktade duon Jesper Modig och Alexander Blomqvist.

Annons

Det blev alltså tekniske Jesper Modig förunnat att avgöra sedan han dribblat av en motståndare, lurat bort målvakten och lyft in bollen i nät. Segern är bara en i raden som detta synnerligen talangfulla Simrishamnslag vunnit. Så sent som för bara någon vecka sedan vann laget en stor turnering i Tipshallen i Växjö. Gott förspänt på ungdomssidan har även Sjöbo IF det, åtminstone i tolvårsklassen. Klubbben hade båda sina lag med i semifinalspelet, där de möttes. Lag 1 vann med 5-1 och ställdes i finalen mot Råå. Med en knapp minut kvar att spela gjorde förstalaget sitt segermål.

Pierre Rosdahl är tillsammans med Christer Lundin och Göran Bing tränare för den duktiga årskullen. Han trycker på ord som "laganda" och "träningsflit" när framgångarna ska förklaras.

– Vi har valt att inte toppa laget och det tror jag har bidragit till den fina lagandan. I Blentarpscupen strävade vi efter att skapa två lika bra lag, där alla fick spela ungefär lika mycket, säger han.

– En annan sak som betytt mycket är den nästan hundraprocentiga närvaron på träningarna. Vi har 27 grabbar i träning och det är spelare som nästan aldrig missar ett pass. Av de här 27 spelarna har närmare 20 stycken följts åt från sexårslaget, tillägger Rosdahl.

Till våren ska Sjöbograbbarna känna på att spela elvamannafotboll. Det kan innebära ett vägval för vissa spelare.

– Jag tror att det kan bli nu någon gång som vissa spelare sållas bort automatiskt. Alla ska få känna på att spela elvamannafotboll, även om vissa inte riktigt är mogna för det. Risken finns att vissa slutar naturligt vid den här övergången men vi hoppas naturligtvis att fortsätter. I flera andra klasser höll sig lokala lag väl framme men lyckades inte nå "ända in i kaklet". I 13-årsklassen blev Olympic mästare efter finalseger över Kyrkheddinge. I 10-årsklassen besegrade Veberöd Heleneholm i finalen och i Blentarpscupens enda tjejklass, Flickor 12, vann Höllviken finalmatchen mot Häljarp Vit med 2-0.

I nioårsklassen blev samtliga spelare vinnare och fick guldmedalj. Någon slutspel fanns inte, men en närmare titt i resultatlistan visar ändå att de båda Malmöklubbarna Husie och Oxie hade god framgång i Färsingahallen. De här båda klubbarna var sammanlagt inblandade i nio matcher – och vann samtliga!

Jan Ohlsson

FOTBOLL SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons