Annons

Tre tonåringar på OS-pallen: "En dröm"

Japanskan Sakura Yosozumi, 19, tog guld i damernas park i skateboard.
Bakom henne slutade två åkare födda 2008 – skateboardfenomenen Kokona Hiraki och Sky Brown.
För Brown var det en seger i sig att ens vara med på OS i Tokyo.
Skateboard • Publicerad 4 augusti 2021
Sakura Yosozumi, Kokona Hiraki och Sky Brown.Foto: Ben Curtis/AP/TT

Det var i maj 2020 som olyckan var framme. Sky Brown föll från en ramp, slog huvudet i marken och tog sedan emot sig med vänsterhanden. Brown, då 11 år gammal, ådrog sig en skallfraktur och brutna ben i handen.

Hennes pappa Stewart fruktade det värsta.

Annons

– När hon först kom till sjukhuset så fruktade vi alla för hennes liv. Sky trillade på det svåraste sättet hon någonsin gjort och har tur som lever, sade han då enligt BBC.

Men nu är OS-debuten avklarad och en bronsmedalj i park säkrades.

"Glad, tacksam och stolt"

Brown säkrade tredjeplatsen i sitt sista åk då hon gick förbi den japanska världsettan Misugu Okamoto. Okamoto föll med bara ett par sekunder kvar av sitt sista åk och lyckades därmed inte förbättra sitt resultat från det andra åket, 53,58.

– Det var helt otroligt. Det känns som en dröm. Det är helt galet, säger Sky Brown efter tävlingen enligt AFP.

– Jag är så glad, tacksam och så stolt över alla andra tjejer också.

Brown kom trea med 56,47 poäng. Den nyligen fyllda 13-åringen är dock inte den yngsta medaljören i tävlingen. 12-åriga Kokona Hiraki fyller år i slutet av augusti och är därmed drygt två månader yngre än Brown.

Yngst sedan 1936

Japanskan Hiraki blev tvåa på resultatet 59,04. Enligt AFP är hon den yngsta medaljören på OS sedan den franska roddaren Noel Vandernotte 1936.

Landsmannen Sakura Yosozumi, den 19-åriga åldringen i sammanhanget, vann på 60,09.

Japan har tagit alla tre guldmedaljer som hittills delats ut i den nya OS-sporten skateboard, de två första i grenen street.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons