Annons

Dubbla pallplatser för systrarna Öberg

Det blev två svenska skidskyttar på pallen när damernas jaktstart avgjordes i tyska Ruhpolding. I sista tävlingen inför OS slutade Elvira och Hanna Öberg tvåa och trea efter suveräna Marte Olsbu Røiseland.
Skidskytte • Publicerad 16 januari 2022
Systrarna Elvira och Hanna Öberg blev tvåa och trea i jaktstarten. Arkivbild.
Systrarna Elvira och Hanna Öberg blev tvåa och trea i jaktstarten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För första gången i karriären fick Elvira Öberg gå ut som ledare i en jaktstart i världscupen. I och med en överlägsen seger i onsdagens sprint var avståndet ner till tvåan Marte Olsbu Røiseland nästan 22 sekunder på start.

22 sekunder är ungefär den tid som en straffrunda tar, och efter det första skyttet, där Öberg bommade ett skott och norskan sköt fullt, var avståndet snabbt nere på noll.

Annons

Bommarna fortsatte dessvärre att komma för det svenska stjärnskottet. En bom även i det andra gjorde att Røiseland kunde gå ut i ensamt majestät medan svenskan återigen fick köra de där extra 22 sekunderna.

– Jag försökte göra min grej men har ingen superkänsla i liggskyttet. Det är lite synd att det slinker ur två, men det är ändå godkänt, säger Elvira Öberg i ett videoklipp från skidskytteförbundet.

Stark laginsats

Men bakom den duon var det andra som sköt bra, och fort. Hanna Öberg, Linn Persson och nyligen OS-uttagne Mona Brorsson sköt fullt och efter de inledande skjutningarna var det plötsligt fyra svenskor bland de sju främsta.

Det stående skyttet gick desto bättre för Elvira Öberg som sköt två säkra nollor. Avståndet fram till Røiseland var dock för stort för att kunna slåss om segern. Men pallen blev det för Öberg, ja faktiskt för båda två.

Systrarna kom in till det sista skyttet tillsammans, men en bom för Hanna avgjorde systrakampen till lillasyster Elviras fördel.

– Jag är väldigt nöjd med mitt ståskytte, sen är jag ju väldigt tacksam att Hanna bommade, säger Elvira.

"Imponerande"

Hanna Öberg är, trots den sista bommen, nöjd med sitt lopp.

– Jag kanske har agerat draglok till några men jag ville verkligen vara offensiv och gå hårt.

Linn Persson slutade femma, Mona Brorsson elva och Anna Magnusson femtonde.

– Svenskorna var tre stycken topp sex, det är imponerande. Men det var skönt att slå dem, säger Marte Olsbu Røiseland till SVT.

Annons

Norskan drygar nu ut sin ledning i världscupen.

En tävling återstår innan OS, men den kommer de flesta av de svenska åkarna att stå över.

– Det känns som en bra tävling att avsluta den här tävlingsperioden med, säger Hanna Öberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons