Annons

Duktig vid grytorna – skicklig vid borden

På dagarna skär han lök.På fritiden skär han backhand.Får vi presentera den svenske kocken från Peking: Wang Jian Feng.Ni möter honom i Simrishamn i kväll.
Sport • Publicerad 25 januari 2005
Svensk husmanskost står på menyn på restaurang Joss, som Wang Jian Fengs driver i centrala Halmstad tillsammans med hustrun. Han lagar själv maten och har av tidsskäl dragit ner på sin pingissatsning. Dock finns han med i kvällens elitseriematch i Jonebergshallen. BILD: Hallandsposten
Svensk husmanskost står på menyn på restaurang Joss, som Wang Jian Fengs driver i centrala Halmstad tillsammans med hustrun. Han lagar själv maten och har av tidsskäl dragit ner på sin pingissatsning. Dock finns han med i kvällens elitseriematch i Jonebergshallen. BILD: HallandspostenFoto: 
En av elitseriens bästa spelare är Wang Jian Feng, som i kväll drabbar samman med bland andra Gröstorps svenske mästare Mattias Stenberg.
En av elitseriens bästa spelare är Wang Jian Feng, som i kväll drabbar samman med bland andra Gröstorps svenske mästare Mattias Stenberg.Foto: 

Ni kan se honom i Jonebergshallen i Simrishamn i kväll. Halmstads BTK:s Wang Jian Feng är en av de stora profilerna i bordtennisens elitserie och en färgstark personlighet även utanför pingishagen.

Kinesiska spelare kommer och går i de svenska klubbarna, det har vi inte minst fått se i Gröstorp. Men Wang Jian Feng består. 1990 kom han som en av de första asiatiska spelarna till elitserien och har sedan dess gjort en enastående karriär.

Annons

Under en period på elva år missade han inte en enda elitseriematch för Halmstads BTK. Wang gjorde över 200 matcher i obruten svit, innan han ställde över sig själv i en bortamatch mot Söderhamn.

– Matchen hade ingen betydelse och det var viktigt att ge chansen till någon yngre spelare, säger Wang till YA-sporten. Hela tiden har han varit en av elitseriens mest fruktade spelare. Han har vunnit SM-guld med Halmstad och tillhör år efter år den grupp spelare med den bästa individuella statistiken. Årets elitseriespel inledde han strålande och hade 6-0 i vunna matcher – när racketen plötsligt gick itu.

Det blev början på en synnerligen strulig tid för Halmstadskinesen.

– Jag hade haft den gamla racketen i tio år, så det var väl inte direkt oväntat att den skulle gå itu en dag...

För Wang jian Feng var det inte så enkelt som att gå in i närmaste sportaffär och köpa en ny "spade". Att byta racket för en elitspelare kan tvärtom vara en hel vetenskap där alla detaljer måste stämma till 100 procent. Wang är pennskaftsspelare vilket inte gjorde bytet enklare och hans racket är sannerligen speciellt.

Wang byggde delvis sitt nya racket själv och att bara hitta en ny stomme tog sin tid. Han fann den till slut i Eskilstuna, men sedan behövde han få tag i balsaträ som han har i änden på handtaget. – Det har tagit lång tid och varit dyrt, men varit värt pengarna. Man kan inte spela på topp om man inte är tillfreds med uturstningen. Det har varit mycket slipande med sanddpapper och karvande med kniv. Det är inte helt ofarligt.

Vilket ärren på vänsterhanden vittnar om. Wang slant med kniven och fick ett tjockt skärsår i handen...

Betydligt säkrare med kniven är Wang Jian Feng i köket. I centrala Halmstad har han öppnat en restaurang som snabbt blivit en av stadens mest populära. Han har rykte om sig om att vara en av Halmstads stora såsmästare.

Kinakrog?

Nä, Wang Jian Feng föredrar svensk husmanskost.

Annons

– Kinamat är inget speciellt, jag gillar att laga och äta svensk husmanskost. Favoriträtten är stekt fläsk med löksås!

I kväll kommer han till Simrishamn och visar för första gången upp sitt nya racket och sitt kvicka tillslag, han är en flyhänt penfattningsspelare.

En sak till som kan vara värd att veta, bara.

Wang spelar i landslaget. Det norska!

– I Sverige och Kina är konkurrensen lite för tuff för att ta en landslagsplats, men i Norge är jag etta eller tvåa. Vi gick upp i A-gruppen i Europa och vid VM i Qatar slutade Norge på 14:e plats, avslutar den svenske kocken från Kina, innan han åter kastar sig över kastrullerna i köket.

Jan Ohlsson

073 – 988 45 32

jan.ohlsson@allehandasyd.se

BORDTENNIS HALMSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons