GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mormors guldfirande: "Ska ta lite champagne"

Armand Duplantis morföräldrar Ingrid och Lars-Åke Hedlund och moster Marie var aldrig oroliga över huruvida "Mondo" skulle ta OS-guld eller inte.
De följde stavhoppsfinalen tillsammans på distans från hemorten Avesta.
Friidrott • Publicerad 3 augusti 2021
Armand Duplantis morfar Lars-Åke Hedlund följde sitt barnbarn i OS-finalen på tv från Avesta. Här på en bild från Idrottsgalan där han tog emot ett pris å Duplantis vägnar.
Armand Duplantis morfar Lars-Åke Hedlund följde sitt barnbarn i OS-finalen på tv från Avesta. Här på en bild från Idrottsgalan där han tog emot ett pris å Duplantis vägnar.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Inför OS-finalen i herrarnas stavhopp på Olympiastadion i Tokyo hade guldfavoriten Armand Duplantis sagt att han hade tyngden från hela Sverige på sina axlar.

"Mondo" höll för favoritskapet och i Avesta, där 21-årige svenskamerikanen har en stor del av släkten på hans svenska mamma Helenas sida, var det aldrig någon oro över huruvida det skulle bli ett OS-guld eller inte.

– Nerverna var bra efter att man såg första hoppet (på 5,55 meter som Duplantis tog i första försöket). Då kändes det bra. "Det här klarar han", tänkte jag, säger mormor Ingrid Hedlund till Discovery.

Världsrekordjubel sattes i halsen

Men helt stilla i soffan satt inte släkten under finalen som avgjordes under tisdagseftermiddagens svensk tid.

– Jag jublade då det var 6,19 (första försöket som misslyckades) då jag trodde att det var världsrekord. Men så ramlade ribban ner, det var inte så roligt, säger Ingrid.

Armand Duplantis moster Marie Hedlund var den som samlade den närmaste släkten för att följa OS-finalen via tv från Sverige.

Hon är ordförande i Upsala IF-hopparen "Mondos" första friidrottsförening IK Stål, där Lars-Åke Hedlund var ordförande under flera decennier.

Han hyllade sitt barnbarn efter guldet.

Hade velat fylla Markustorget

– Det var otroligt bra, från start till mål kan man säga, säger morfar och tidigare stavhopparen Lars-Åke Hedlund till Discovery.

Hade det inte varit coronapandemi hade släkten velat göra ett större spektakel av stavhoppsfinalen.

– Det hade varit häftigt med en storbildsskärm på Markustorget i Avesta, alla gula och blåa och så. Men i dessa tider blir det inte det. Det blir familjen. Mormor (Ingrid) och morfar (Lars-Åke) till "Mondo" och en nära barndomsvän som kommer. Vi blir fyra stycken, sade Marie Hedlund före finalen till P4 Dalarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.