Annons

Andersson tvåa efter spurt: "Alltid stärkande"

Den första världscupsegern dröjer.
Ebba Andersson gjorde ett nytt starkt lopp i Tour de Ski, men fick nöja sig med en andraplats bakom ryskan Julia Stupak.
Att spurta ner tourledaren Jessica Diggins, USA, på upploppet värmde dock.
Skidor • Publicerad 6 januari 2021
Topptrion i onsdagens jaktstart i Toblach, från vänster: Tvåan Ebba Andersson, segraren Julia Stupak och trean Jessica Diggins.
Topptrion i onsdagens jaktstart i Toblach, från vänster: Tvåan Ebba Andersson, segraren Julia Stupak och trean Jessica Diggins.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

I flera år har hon varit en av världens bästa distansåkare. Men den där första individuella världscupsegern har ännu inte infunnit sig för Ebba Andersson.

Och efter 17 andra- och tredjeplatser blev det en 18:e i onsdagens jaktstart i italienska Toblach, 10 kilometer klassiskt, när Andersson blev tvåa, sju tiondelar från segrande Julia Stupak.

Ledarfall

Annons

Andersson gick ut som trea, 22 sekunder bakom amerikanskan Jessica Diggins och gav sig tillsammans med Stupak, Ryssland, och Rosie Brennan, USA, på jakt efter ledarinnan.

Men när Diggins ramlade i en utförskurva några kilometer in i loppet blev den jagande trion plötsligt en ledarkvartett.

Ebba Andersson var mest aktiv och försökte spräcka tätklungan i de tuffa uppförskörningarna, men Diggins, Brennan och Stupak vägrade att släppa i väg svenskan.

– På andra varvet ville jag gå på lite i backen för att känna på det, och jag fick en lucka. Men det var inte tillräckligt för att hålla undan. På tredje varvet tänkte jag också grilla dem lite för att sedan göra en bra avslutning, och det tycker jag att gjorde också, säger Ebba Andersson.

För Brennan blev tempot för hårt till slut, det blev därför en spurtstrid om pallplatserna mellan Ebba Andersson och de övriga två.

Stark spurt

Väl inne på stadionområdet var ryskan Julia Stupak allra starkast och stakade till sig segern. Ebba Andersson såg ut att få nöja sig med att bli trea, men gjorde ett strålande upplopp och tog sig precis förbi Diggins för att knipa andraplatsen med en tiondels marginal.

– Det är skillnad mellan att bli tvåa och trea. Och det är alltid stärkande för ens självförtroende att kunna ta hem en spurt så där, säger Ebba Andersson.

Efter en tuff start på touren, med idel för Andersson blygsamma resultat på de tre inledande etapperna, har 23-åringen visat vad hon går för i Toblach. Tisdagens tredjeplats och onsdagens nya pallplats gör att Ebba Andersson klättrar till sjätte plats i sammandraget, 2.08 bakom Diggins med tre etapper kvar.

Frida Karlsson, som länge var osäker på start efter att ha skadat sig på hotellrummet inför tisdagens lopp, hade åter en lite sämre dag och blev 13:e, 1.20 från segern.

Torsdagen är vilodag. Därefter väntar de tre avslutande etapperna i Val di Fiemme under helgen.

Annons

Fakta: Tour de Ski, damer

Ställning efter fem av åtta etapper:

1) Jessica Diggins, USA

2) Rosie Brennan, USA, +22

3) Julia Stupak, Ryssland, +58

4) Frida Karlsson, Sverige, +1.29

5) Tatjana Sorina, Ryssland, +1.53

6) Ebba Andersson, +2.08

16) Linn Svahn, +3.28

17) Maja Dahlqvist, +3.41

23) Emma Ribom, +6.14

29) Jonna Sundling, +6.45

33) Moa Olsson, +7.44

34) Moa Lundgren, +7.54

Fakta: Tour de Ski, damer

Fredag 8 januari, Val di Fiemme, Italien: Damer 10 km masstart (klassisk stil, 13.15), herrar 15 km masstart (k, 15.35).

Lördag 9 januari, Val di Fiemme: Sprint, damer och herrar (klassisk stil, 13.05).

Söndag 10 januari, Val di Fiemme, klättring uppför Alpe Cermis: Damer 10 km (12.45), herrar 10 km (15.35).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons