Annons

Ebba Andersson vill kopiera Kallas tourbragd

Det krävs en kanonavslutning.
Men om Ebba Andersson får till det på dagens slutetapp, kan Sverige få sin första Tour de Ski-segrare på 14 år.
Skidor • Publicerad 4 januari 2022
Ebba Andersson, här efter gårdagens 10-kilometerslopp i Val di Fiemme, är på jakt efter slutsegern i Tour de Ski.
Ebba Andersson, här efter gårdagens 10-kilometerslopp i Val di Fiemme, är på jakt efter slutsegern i Tour de Ski.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Mycket talar för att slutsegrarna i längdklassikern Tour de Ski 2021–2022 kommer att heta Natalja Neprjajeva och Johannes Høsflot Klæbo.

I majoriteten av de 15 tidigare upplagorna har den som haft ledningen inför sista etappen också vunnit touren. Och med rejäla försprång den här gången – ryskan Neprjajeva är en minut och 12 sekunder före Ebba Andersson, Norges Klæbo är två minuter före Aleksandr Bolsjunov – ska det mycket till om inte historien upprepar sig.

Annons

Men räkna inte bort Ebba Andersson riktigt än.

Goda minnen

Förra året tog den 24-åriga svenskan sin första och hittills enda individuella världscupseger just på avslutningsetappen, den tuffa klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme. Och den gången var hon faktiskt en minut och 40 sekunder snabbare än Natalja Neprjajeva.

– Såklart känner jag att jag har allt att vinna. Det är ett långt avstånd fram, men jag vet att det kan ske både det ena och det andra i den där backen, säger Andersson till TT.

– I år vet jag lite mer vad det är som väntar. Då var det allra första gången jag tog mig an backen, så med det i åtanke ska jag försöka få till ett ännu mer optimalt genomförande.

Om Ebba Andersson lyckas blir hon den första sedan Charlotte Kallas klassiska insats 2007–08, när hon klättrade förbi finländskan Virpi Kuitunen till segern.

Följde loppet som barn

Kalla är fortfarande den enda svensk som har vunnit touren.

Ebba Andersson blir gärna den andra.

– Det hade såklart varit en dröm och väldigt stort. Jag minns själv hur tioåriga Ebba Andersson följde Charlottes prestation uppför backen. Men just nu känns det mest som en dröm, för jag vet att det är starka konkurrenter som jag har. Det är ett långt avstånd upp till Neprjajeva och hon visar jättefin form i den här touren. Det blir verkligen en utmaning.

Oavsett resultat i dag har touren gett Ebba Andersson exakt de svar hon hade hoppats på. Inledningen på säsongen gav varken de resultat eller den känsla hon önskade, men under Tour de Ski har hon fått det att stämma flera gånger om.

– Det gör att jag kan känna en lite större trygghet, dels med det arbete jag gjort under träningssäsongen, men också med det upplägg och de förberedelser som väntar inför OS. Jag har varit lite osäker och lite frustrerad under inledning på säsongen, att jag inte har fått de resultat jag önskat, och inte heller att kroppen har svarat som jag vill. Att då få en bekräftelse på det vid flera tillfällen under touren, det stärker mig.

Fakta: Klättringen uppför Alpe Cermis

Banlängd: 9 kilometer, sedan 2011 kör damer och herrar samma bana.

Höjdskillnad mellan start och mål: 425 meter.

Sammanlagd klättring: 495 meter.

Fakta: Klättringen uppför Alpe Cermis

Damer, efter fem av sex etapper:

1) Natalja Neprjajeva, Ryssland.

2) Ebba Andersson, Sverige, +1.12.

3) Kertu Niskanen, Finland, +1.19.

4) Krista Pärmäkoski, Finland, +1.21.

5) Heidi Weng, Norge, +1.40.

15) Charlotte Kalla, +4.00.

23) Louise Lindström, +5.26.

46) Johanna Hagström, +9.00.

Herrar, efter fem av sex etapper:

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

2) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, +2.00.

3) Iivo Niskanen, Finland, +2.49.

4) Erik Valnes, Norge, +3.04.

5) Pål Golberg, Norge, +3.09.

9) Calle Halfvarsson, +4.40.

33) Oskar Svensson, +8.27.

47) Viktor Brännmark, +10.42.

49) Gustav Eriksson, +11.05.

52) Eric Rosjö, +11.30.

61) Gustaf Berglund, +14.06.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons