Annons

Efter nya beskedet – alla turer i publikfrågan

Det har gått drygt ett halvår sedan regeringen förbjöd folksamlingar på mer än 50 personer och i praktiken stängde läktarna.
Och klubbarna får fortsätta vänta på publiken.
Här är alla turer sedan coronapandemin inleddes i våras.
Idrott • Publicerad 8 oktober 2020
Läktaren under en SHL-match mellan Brynäs och Oskarshamn i september. Arkivbild.
Läktaren under en SHL-match mellan Brynäs och Oskarshamn i september. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

10 mars

+ Folkhälsomyndigheten höjer risken för allmän smittspridning till mycket hög.

Annons

11 mars

+ Alla folksamlingar med över 500 deltagare förbjuds i Sverige.

+ Alpina världscuptävlingarna i Åre som ska börja dagen därpå ställs in.

12 mars

+ Det är en historisk dag i ishockeyns SHL när alla sju matcher i sista omgången spelas utan publik. Slutspelet skjuts upp till den 24 mars – till en början.

+ All elitbasketverksamhet i Sverige avbryts och SM-guld delas ut till Luleå (damer) och Borås (herrar) – innan slutspelet ens har börjat.

13 mars

+ Helgens matcher i svenska cupen i fotboll, som skulle ha spelats utan publik, skjuts upp.

15 mars

+ Ishockeyförbundet ställer in all hockey, delar inte ut några SM-guld och fryser alla serier. Inga lag flyttas upp eller ned.

Annons

16 mars

+ Intresseorganisationerna för de svenska elitklubbarna i fotboll säger att man inte vill starta serierna utan publik. Därmed verkar premiärerna i dam- och herrallsvenskan, satta till början av april, skjutas upp.

+ Svenska handbollsförbundet ställer in resten av säsongen. Senare bestämmer man att inte utse några svenska mästarlag.

17 mars

+ Flera svenska fotbollsklubbar ställer in sina träningar tills vidare.

19 mars

+ Fotbollspremiärerna skjuts formellt upp av Svenska fotbollförbundet (SvFF). Damallsvenskan och elitettan liksom herrallsvenskan och superettan startar tidigast i slutet av maj eller i början av juni, meddelar SvFF.

20 mars

+ Innebandyn ställer in säsongen och delar ut SM-gulden till lagen som leder grundserierna: Iksus damer och Faluns herrar.

21 mars

Annons

+ SM-finalerna i bandy avgörs i Uppsala. Västerås damer och Edsbyns herrar blir svenska mästare inför tomma läktare. Det är ett av få evenemang som faktiskt genomförs i idrottsvärlden just nu.

27 mars

+ Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

29 maj

+ Folkhälsomyndigheten och regeringen ger klartecken för fotbollen att dra i gång seriespelet i juni.

14 juni

+ 71 dagar försenad inleds herrarnas fotbollsallsvenska, med spel inför tomma läktare. Två veckor senare börjar även damallsvenskan.

15 juli

+ Hockeyallsvenskan skjuter upp premiären i tre veckor, från den 11 september till den 2 oktober.

16 juli

Annons

+ Folkhälsomyndigheten meddelar att idrotten får vänta med att släppa in publik och säger att ett nytt besked kommer tidigast i augusti.

10 augusti

+ Svenska fotbollförbundet uppdaterar sina riktlinjer och tillåter 50 åskådare på matcher. Tidigare har uppmaningen varit att spela utan publik.

12 augusti

+ Damallsvenska Piteå går i bräschen när man utnyttjar taket om 50 personer i hemmamatchen mot Djurgården.

21 augusti:

+ Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti:

+ Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september

Annons

+ På grund av ökad smittspridning skjuter regeringen på de planerade publiklättnaderna.

29 september

+ Begränsningen för publik på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan upp till 500 personer tillåtas på läktarna – om smittläget tillåter.

8 oktober

+ Regeringen skjuter på nytt på beslutet att släppa in upp till 500 åskådare. Orsaken är den fortsatt ökade smittspridningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons