Annons

HV 71:s matchvinnare: "Ett mentalt spel"

Simon Önerud, matchvinnare när HV71 slog Leksand med 4–3 efter straffar, berättar hur det gick till när HV71 vågade bli ett vinnarlag igen.
Ishockey • Publicerad 7 januari 2021
Simon Önerud blev HV71:s matchvinnare när Leksand bortabesegrades med 4–3 efter straffar. Arkivbild
Simon Önerud blev HV71:s matchvinnare när Leksand bortabesegrades med 4–3 efter straffar. ArkivbildFoto: Mikael Fritzon/TT

– Vi pushade oss hela tiden så vi skulle våga luta oss framåt. Våga vara aggressiva och inte vara rädd för att förlora, säger Simon Önerud, som erkänner att säsongen har varit något av en mental mardröm för HV71.

Att, inför matchen mot Leksand, ha förlorat åtta av de senaste nio matcherna har satt sig på psyket hos spelarna.

Annons

– Det har inte varit roligt i omklädningsrummet efter matcherna, eftersom vi är ett gäng som hatar att förlora. I dag var det roligare efteråt och vi vann mycket på att vi vågade använda våra styrkor. Alla våra styrkor har ju inte försvunnit.

Simon Önerud hyllar en frekvens i matchen som kan bli mycket viktig för HV71 även i framtiden.

Mental utmaning

Efter en bra start gjorde Simon Önerud det viktiga 3­–1-målet. Men bara några minuter senare reducerade Leksands Carter Camper till 3­–2 och i början av slutperioden gjorde Martin Karlsson 3–3.

– I den situationen var det lätt för oss att falla igenom. När vi har en ledning på 3–1 som de sedan kommer i kapp. Därför var det skönt att vi lyckades l kriga vidare. Det var viktigt för oss att gasa oss ur sådana svåra situationer. Det lyckades vi med i dag.

Samtidigt var det en aktivitet, med en imponerande pushning av spelarna i HV71-båset, som om det vore en SM-final.

– Det är också en mental bit som vi jobbat med, som vi hade nytta av i dag. Vi har jobbat stenhårt med situationer där vi inte ska fokusera på dåliga saker vi gör. Vi har gjort mycket dåligt i år. Nu tänker vi på de bra sakerna.

Strafftips

Den avgörande straffläggningen var en bra sak. Där satte Simon Önerud två straffar och blev matchhjälte. Efteråt berättar han hur man ska göra straffmål:

– I den första straffen började jag lugnt och ökade tempot framför målvakten. I den andra straffen gjorde jag tvärtom. Det är annars lätt för målvakten att tajma straffskytten om man åker två straffar i samma tempo.

Nu ser Simon Önerud framåt. Men inser att det kommer att bli kämpigt.

– Det har varit en tuff tid och det kommer att bli tufft innan vi kommer tillbaka helt i vinnarspåret. Men vi kommer dit.

För Leksand var den här kvällen ett bottennapp med alltför många spelare som inte tände till förrän i slutet av matchen. Det räcker inte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons