Annons

Efterlängtat VM för Persson: "Kul som fan"

Linus Persson har stupat på mållinjen flera gånger. Nu ser han fram emot karriärens första VM.
Handboll • Publicerad 12 januari 2021
Linus Persson är redo för karriärens första VM. Arkivbild.
Linus Persson är redo för karriärens första VM. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det kryllar av mästerskapsdebutanter bland de 19 svenska spelare som efter diverse återbud, skador och coronastrul satte sig på planet mot Kairo på tisdagen.

Officiellt tio stycken, men ska man vara petig är debutanterna bara nio till antalet. Redan för fem år sedan, i EM i Polen, kallades nämligen den då 22-årige Linus Persson in som reserv till matchen om sjundeplatsen mot hemmanationen.

Annons

– Ja, jag kom in till sista matchen och spelade faktiskt. Jag tror att jag var inne i fem minuter (i själva verket nästan tio) och sköt ett skott eller nåt sånt. Så jag har ju lirat ett mästerskap, men det här känns mer på riktigt, säger Persson.

Varit med länge

Helsingborgaren landslagsdebuterade 2014 under Staffan Olsson och Ola Lindgren. När Kristján Andrésson tog över som förbundskapten efter OS i Rio 2016 var Persson fortsatt med på landslagsradarn. Men hela vägen till en mästerskapstrupp har högernian tagit sig först nu, i Glenn Solbergs VM-trupp.

Även om det var nära igen inför hemma-EM förra året.

– Om jag förstod det rätt skulle jag ha varit med i det mästerskapet, när jag pratade med Kristján. Men jag hade haft problem med knät i väldigt lång tid, över ett år, och i slutet av hösten kändes jag att det inte gick och det blev en operation som gjorde att jag missade EM. I efterhand var det sjukt viktigt för min handbollskarriär att göra den operationen, säger Frankrikeproffset.

Operationen har betalat sig nu. För klubblaget Ivry går det visserligen tungt i franska ligan, men Linus Persson är nöjd med sin egen höst och får stort förtroende.

Kan säkra EM-plats

Hans VM-aktier stärktes den gångna veckan, om än på ett trist sätt, när Albin Lagergren tvingades lämna VM-truppen efter att ha testat positivt för covid-19.

Normalt sett hade Lagergren varit det självklara förstavalet som högernia, men med stjärnan borta ur leken öppnar det upp för att Linus Persson ska få mer speltid och en viktigare roll.

– För min del betyder det här absolut en chans att kunna gå in och köra sitt eget race. Mitt mål är att försöka ta en given plats i landslaget, säger han.

Sverige skulle ha inlett VM mot Tjeckien i Kairo på torsdag. Men nu har Tjeckien dragit sig ur, på grund av många coronafall i truppen. Nordmakedonien har kommit in som ersättare.

Trots att flera tunga namn saknas i den svenska truppen har Linus Persson höga förhoppningar.

Annons

– Det är lite tuffa tider och en del spelare har ju tackat nej på grund av allt runt omkring, med corona och så. Men jag tycker att vi har ett bra lag och en bra grund, med många yngre spelare som har hög potential.

Fakta: Debutanterna i VM-truppen

Mikael Aggefors, 35 år, målvakt, Ålborg.

Peter Johannesson, 28 år, målvakt, Lemgo.

Oscar Bergendahl, 25 år, mittsex, GOG.

Jonathan Carlsbogård, 25 år, vänsternio, Lemgo.

Alfred Jönsson, 22 år, vänsternio, Hannover-Burgdorf.

Oskar Sunnefeldt 22 år, vänsternio, Kiel.

Felix Claar, 24 år, mittnio, Ålborg.

Jonathan Edvardsson, 23 år, mittnio, Sävehof.

Linus Persson, 27 år, högernio, Ivry (fick som reserv spela en match i EM 2016).

Lukas Sandell, 23 år, högernio, Ålborg.

Totalt 19 spelare är uttagna till VM och har rest till Egypten, där 16 får registreras i truppen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons