Annons

Eldebrinkarna jagar mirakel: "Inte omöjligt"

Ett par landslagsikoner är tillbaka i Blågult.
Men det krävs ett litet mirakel om Sverige den här veckan ska ta sig till basket-EM.
– Det är såklart ett tufft läge, men inte omöjligt, säger Frida Eldebrink.
Basket • Publicerad 8 februari 2023
Systrarna Eldebrink i samspråk med Amanda Zahui under en träning inför veckans EM-kvalmatcher.
Systrarna Eldebrink i samspråk med Amanda Zahui under en träning inför veckans EM-kvalmatcher.Foto: Janerik Henriksson/TT

Systrarna Eldebrink gör comeback i det landslag de lämnade efter EM 2021 och det är inget dukat bord de två guarderna kommer tillbaka till.

Snarare tvärtom.

Annons

Efter två förluster i EM-kvalet är det en lång väg att vandra om Sverige ska få spela EM för tredje gången i följd. Allt avgörs den här veckan, först med match mot Israel i Tel Aviv på torsdagen innan kvalet avslutas mot Lettland inför storpublik i Avicii arena på söndag.

Frida och Elin Eldebrink, nyss 35 fyllda, tvekade inte när de fick frågan om att försöka hjälpa landslaget till de två storsegrar som sannolikt krävs för att nå EM.

– Man har saknat det sen man spelade EM senast och varit och kollat på både tjejerna och killarna när de spelat. Det är en speciell känsla med landslaget och när vi fick frågan så kändes det bara... varför inte? Det känns bara rätt och inspirerande och kul att vara med igen, säger Frida.

– Att spela på den yttersta nivån i Europa och spela stora matcher och representera sitt land. Det är det jag har saknat mest, säger Elin.

Hoppas på 10 000

Lockar extra gör också möjligheten att få vara med och sätta ett nytt publikrekord för landslaget i hemmamatchen mot Lettland.

– Det var ju inte jättekul sista tiden i landslaget, med covid och bubblor och i EM i princip utan publik. Bara det att man vet att det är jättemycket folk som ska komma till Avicii arena är en motivation i sig, det är jättekul med redan mer än 8 200 biljetter sålda. Vi hoppas på 10 000, säger Elin.

Frida fyller i:

– Det var jättelängesen vi spelade med landslaget på hemmaplan, så det ska bli fantastiskt att få göra det och kanske inspirera yngre tjejer att våga satsa och ta för sig och vara bra.

Det där sista är inte oviktigt. Tvillingarna Eldebrink flyttade precis som barndomsvännen Louice Halvarsson hem till Södertälje inför den här säsongen, efter många proffsår utomlands. 34-åriga Halvarsson är också tillbaka i Blågult nu, efter att ha fött sitt andra barn.

"Mycket potential"

Hur man än vrider och vänder på det väntar snart en tid när landslaget måste klara sig utan sina veteraner för gott. Avsaknaden av rutin har märkts av i de två inledande EM-kvalförlusterna.

Annons

– Men det finns verkligen mycket potential för framtiden. Vi har ju till exempel Klara Lundquist (23 år), som vi får följa på jättenära håll i Södertälje, och sen Luleås Tilda Trygger (17 år på söndag) som också är med nu. Hon kan i mina ögon bli en storstjärna, säger Elin.

Landslaget reste till Israel på tisdagen och förhoppningen är att EM-hoppet fortfarande lever på hemresan på fredag.

– Först och främst måste vi vinna i Israel och helst med så mycket vi kan. Vi måste ha ett "mindset" att ösa på och gasa, säger Frida.

– För att vara nöjd i slutet av veckan ska vi ha satt oss i en situation där vi är i Avicii arena och kan göra vårt absolut yttersta för att det ska gå vägen. Oavsett om det gör det eller inte tror jag att jag kommer vara nöjd. Då gav vi allt vi kunde, säger Elin.

Fakta: Systrarna Eldebrink

Namn: Frida och Elin.

Födda: 4 januari 1988.

Klubb: Södertälje BBK.

Karriärer: Var med i den "gyllene generation" som tog silver i junior-VM 2007. Lämnade året därpå Södertälje för spel utomlands och efter långa proffskarriärer flyttade de i fjol tillbaka hem till moderklubben. Var under mer än ett decennium nyckelspelare i landslaget och har spelat fyra EM-slutspel (2013, 2015, 2019 och 2021) med Blågult.

Fakta: Systrarna Eldebrink

Spelade matcher:

Lettland-Sverige 89–70

Sverige-Israel 68–75

Återstående matcher:

Israel-Sverige (torsdag, Tel Aviv)

Sverige-Lettland (söndag, Stockholm)

Förutsättningar:

Sverige måste vinna de två matcher som är kvar, men det är ändå inte säkert att det räcker. Bara fyra av tio grupptvåor kvalificerar sig för EM och mycket talar för att det kan bli fråga om poängskillnad vilka lag som går vidare. Sverige har –26 med sig från de två första matcherna och måste med största säkerhet vinna med stora siffror nu om man ska få spela ett nytt Europamästerskap i sommar.

EM-slutspelet:

Spelas 15–25 juni i Israel och Slovenien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons