Elias blev årets överraskning

Ett guld, ett silver och två brons.Och så utsågs Ystadsimmaren Elias Lindskog till årets överraskning inom svensk simning.Dag 2 i junior-SM blev med andra ord en riktig fullträff för de sydöstskånska simmarna!
Sport • Publicerad 3 februari 2007
Vilken dag det var för sydöstsimmarna i går. Ystads Elias Lindskog, till vänster, tog ett JSM-brons och blev utsedd till årets överraskning inom svensk simning. Och Sjöbos Sandra Nilsson slog till med ett guld och ett silver, medan hennes klubbkamrat Martin Birgersson knep en bronsmedalj. bild: claes andersson
Vilken dag det var för sydöstsimmarna i går. Ystads Elias Lindskog, till vänster, tog ett JSM-brons och blev utsedd till årets överraskning inom svensk simning. Och Sjöbos Sandra Nilsson slog till med ett guld och ett silver, medan hennes klubbkamrat Martin Birgersson knep en bronsmedalj. bild: claes anderssonFoto: 

Det var Elias enorma prestation i kortbane-SM i december som föll juryn i smaken. Då knep Ystadstalangen ett skrällsilver på 200 meter bröst, efter att ha putsat sitt personliga rekord med nästan åtta sekunder under finaltävlingarna!

Under gårdagens tävlingar fick Elias ta emot det fina priset, som är ett stipendie värt 6 000 kronor.

– Jättekul för Elias. Förhoppningsvis använder han inte alla pengarna på godis, skämtade succétränaren Ronny Andersson, som hade all anledning att vara nöjd med sina adepter i allmänhet, och Elias Lindskog i synnerhet. Förutom den ärorika utmärkelsen fick Elias även beträda pallen för att ta emot en bronsmedalj i 100 meter bröst, efter ett rafflande och jämnt lopp. Elias var kvick i starten och såg pigg ut, men mot slutet tröttnade han något och fick kämpa för att hålla undan till medalj. Det lyckades till slut för den unge simtalangen, men marginalen till fyran var på sju ynka hundradelar. Och då ska man tänka på att Elias hade futtiga fyra tiondelar till guldet. Jämnt värre!

Annars var Sandra Nilsson namnet för dagen. Simdrottningen från Sjöbo tog en guldmedalj och ett silver inom loppet av 15 minuter och imponerade stort i båda loppen.

Först simmade hon 100 fjäril där hon länge såg ut att gå mot guld. Men ytterbanans Sarah Sjöström, Södertörn, överraskade allt och alla och segrade med tre tiondelars marginal till Sandra, som dock kunde trösta sig med ett nytt prydligt personrekord.

Guldet kom strax därpå i 400 fritt, där det var jämnt i 250 meter innan Sandra lade in segerstöten. Tiden 4:14,95 var dessutom personrekord med två sekunder. I samma lopp simmade Ystads Kim Axeldal in på en hedersam sjundeplats.

Dessutom vann Martin Birgersson från Sjöbo SS brons i 1 500 meter fritt efter ett väldisponerat lopp – inte undra på att Sjöbotränaren Claes Andersson var en lycklig man efteråt.

– Det har varit en fantastisk dag med jättebra utdelning, jag hoppas att det håller i sig under helgen.

I övrigt noterar vi att Ystads Robbin Stéen glädjande nog blev sjua i 50 fjäril och 100 fritt, och att klubbkamraterna Therese Ek och Emma Knight blev nia respektive 14:e i 200 m bröst.

JSM fortsätter hela helgen och avslutas söndag eftermiddag – förhoppningsvis med flera medaljer till ett formstarkt Sydöstskåne!

Sören Simonsen

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.