Annons

Elitdomare dömd till 4,5 års fängelse

En fotbollsdomare på elitnivå döms till fyra och ett halvt års fängelse för bedrägerier, som i sex fall varit grova. Enligt tingsrättens dom ska mannen också betala 4,8 miljoner kronor i skadestånd till de drabbade.
Brott • Publicerad 8 januari 2021
En fotbollsdomare på elitnivå som åtalats för grova bedrägerier döms till 4,5 års fängelse. Arkivbild.
En fotbollsdomare på elitnivå som åtalats för grova bedrägerier döms till 4,5 års fängelse. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotbollsdomaren greps och häktades i september. Efter åtal och rättegång i december döms han nu till fyra och ett halvt års fängelse, det straff åklagaren yrkat på.

Domaren har flera gånger kontaktat företag och lovat att hjälpa dem att avsluta telefonabonnemang som tecknats felaktigt. På detta sätt fick han miljonbelopp från tre olika företag.

Annons

Men någon avsikt att hjälpa hade han inte, hävdar åklagaren.

– Det jag pläderade för var att det redan från början var helt uppenbart att han hade startat det här för att lura dem, säger Martin Elofsson till TT.

Spelmissbruk

Tingsrätten skriver i domen att fotbollsdomaren "drabbats av ett spelmissbruk som han försökt att dölja för sin omgivning", och att mannen velat hålla uppe en fasad om att ha gott om pengar.

Domaren har erkänt att han utsatt företagen för bedrägeri, men anser inte att det ska betraktas som grovt.

I fyra andra fall har fotbollsdomaren lurat kvinnor som han haft relationer med att låna honom pengar. I dessa fall har domaren nekat till brott, och framhållit att han tänkte betala tillbaka pengarna.

Drygt sex miljoner

Mannen döms att betala drygt 4,8 miljoner kronor i skadestånd till drabbade företag och personer. Dessutom har tingsrätten beslutat om ett förverkande av nästan 1,8 miljoner i samband med bedrägerierna mot företag. Dessa pengar tillfaller statskassan.

Den sammanlagda ekonomiska påföljden för fotbollsdomaren blir därmed cirka 6,5 miljoner kronor.

Domaren är också aktuell i en brottsutredning om spelfusk, där han misstänks ha spelat på fotbollsmatcher som han själv dömt.

Svenska fotbollförbundet har sedan tidigare stängt av mannen från domaruppdrag i 15 månader för att han spelat på minst 80 matcher i en serie där han själv dömt.

Om han även kommer att åtalas för spelfusk är dock för tidigt att säga, enligt Martin Elofsson.

Annons

– Den utredningen tar ju avstamp i materialet som vi fått fram i utredningen om bedrägerierna. Vi har upptäckt att det gått väldigt stora pengar till spel, då har det uppstått en misstanke om att det kan ha pågått spelfusk, säger Elofsson.

– Det finns vissa saker som pekar i den riktningen, men den utredningen är fortfarande i sin linda.

Ingen kommentar

Fotbollsdomarens advokat vill inte säga något om tingsrättens dom, eller om de kommer att överklaga.

– Vi har kommit överens om att vi inte ska kommentera, säger advokat Allan Stutzinsky.

Tre andra personer döms av tingsrätten för grov penningtvätt i samband med fotbollsdomarens bedrägerier. En av dessa döms till skyddstillsyn och samhällstjänst, medan de två andra får villkorlig dom och 100 dagsböter.

Två personer som åtalats för penningtvätt frias av tingsrätten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons