Annons

Elitdomaren: "Måste säga ifrån"

En domarstrejk är annalkande i bandy-Sverige.
Efter hela regel- och domarkommitténs avgång i juli saknar domarna ledning – bara dagar innan försäsongens första träningsmatcher.
Bandy • Publicerad 10 augusti 2021
EDK:s ordförande Daniel Labe och AIK:s målvakt Andreas Bergwall. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett mejl till samtliga elitklubbar (elitserien dam och herr + herrallsvenskan) har EDK nu delgivit klubbarna om det organisatoriska kaos som drabbat domarna.

Den i protest avgående regel- och domarkommittén är ännu inte ersatt och läget ser mörkt ut för domarna som saknar tydliga direktiv.

Annons

Mejlet avslutas med ett nära förestående hot om uppmaning till domarstrejk med försäsongens första matcher väntande runt hörnet. Bland annat är Broberg/Söderhamn–TB Västerås och Rättvik–Bollnäs planerade att spelas redan på lördag.

"Nu är det bråttom"

I praktiken gäller dock uppmaningen redan nu, säger elitseriedomaren Daniel Labe.

– Vi uppmanar det indirekt redan nu. För det finns ingen tydlig organisation klar, säger han.

Till den kommande säsongen saknar EDK fortfarande särskilda fokuspunkter och direktiv för domarna att sätta sig in i, samt ledningsstruktur.

– Det är alarmerande. Vi har försökt att kommunicera våra tankar för att slippa gå ut med det här. Men nu är det bråttom. Det finns ingen organisation, säger Labe.

En stor anledning till att domarna nu tar saken i egna händer är domarnas arbetsmiljö.

– Arbetsmiljön är viktig. Det är därför vi finns, för att få till en bra arbetsmiljö och det har vi inte just nu, säger domaren.

– Vi vill inte ställa till oreda. Det ska jag vara tydlig med. Men när det är så här så måste vi säga ifrån.

1 oktober startar herrarnas tävlingssäsong med Svenska cupen (dam, 18 september). Labe är osäker på om situationen har nått en lösning då.

– Det hoppas jag innerligen. Men jag vågar inte svara på det.

Förbundet svarar

Annons

Svenska bandyförbundets vice ordförande Jesper Kärrbrink ger dock lugnande besked. En ny regel- och domarkommitté väntas presenteras inom kort.

– Det är olyckligt att det blir en sådan situation. Det bästa vore en smidig övergång där tidigare kommittén lämnar över tillgänglig dokumentation och med en majoritet som sitter kvar. När en av våra mer aktiva kommittéer helt lämnar på kort varsel och inte lämnar över material, då tar det tid, säger han.

– Det finns en ledning. Det är ett glapp i tiden med vad domarna är vana med när de brukar få information. Det hela grundar sig i att ingen dokumentation finns kvar från gamla RDK.

Gällande en eventuell domarstrejk säger han:

– Det är upp till varje domare. Jag tror inte det kommer att bli en strejk, möjligtvis att några domare tackar nej till att döma.

– I värsta fall spelas (försäsongs)matcherna med färre domare eller mer orutinerade domare och i absolut värsta fall utan domare, men så långt tror vi inte att det kommer gå.

Kärrbrink vidhåller också att den bristande kommunikationen inte har varit ett medvetet val. Det har inte funnits något att berätta, men det har arbetats hårt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons