EM-laget söker ledare

Finnes: EM-lag som inte sällan hamnar i långa och oförklarliga svackor. Sökes: Ledargestalt med förmåga att sprida lugn och optimism. Svar till: Handbollslandslaget.
Sport • Publicerad 23 januari 2012
Foto: 

Staffan Olsson och Ola Lindgren satt på podiet på spelarhotellet i Belgrad. Mellan sig hade förbundskaptenerna general managern Stefan Lövgren.

Tre före detta spelare som under sina aktiva karriärer ofta kallades för ledare på planen.

Tre personer som tack vare en mix av handbollskunskap, karisma och rutin hade förmågan att kliva fram och visa vägen i svåra lägen.

Vem tar den rollen i dagens landslag, i det stukade gäng som tappade elva måls ledning till oavgjort mot Polen och som nu måste vinna två raka matcher för att ha chans att nå EM-semifinal?

Kim Andersson? Definitivt.

Men när han – som i lördags – punktmarkeras och mest tvingas att stå och se på?

Staffan Olsson fick frågan på söndagens presskonferens.

– Psykologisk ledare... det vet jag inte riktigt. I den här matchen hade vi ingen. Vi har funderat mycket på hur det kunde bli sådan osäkerhet så himla snabbt trots att vi hade spelat väldigt bra i första halvlek, säger Olsson.

En annan stötesten som kommer att vara föremål för diskussion fram till avkast mot Serbien på måndagskvällen är hur anfallsspelet ska läggas upp om motståndaren stänger av Kim Andersson.

Mot Polen testades flera olika alternativ.

Johan Jakobsson, den andra högernian bakom Kim Andersson, fick dock sitta kvar på bänken när raset kom i andra halvlek.

Ett misstag, medger förbundskaptenerna.

– Vi skulle ha provat honom. Det är något vi får lära oss av, säger Staffan Olsson.

Redan på lördagskvällen, när debaclet bara var några timmar gammalt, såg truppen om Polen-matchen.

Nyttigt, menar Kim Andersson, men erkänner att videostunden inte gav något svar på den viktigaste frågan: Varför tappade Sverige allt spel när han själv blev punktmarkerad?

– Det händer i klubblaget ibland att någon blir bortplockad. Men då brukar man kunna lösa uppgiften fem mot fem, konstaterar Andersson.

– I mina ögon är det tacksamt eftersom de andra spelarna får mer plats. Men vi utnyttjar det inte. Jag undrar varför.

Hur går man vidare efter en sådan här kollaps?

– Det lättaste hade varit att gräva ned sig och aldrig spela handboll igen. Men man måste kunna resa sig. Det finns inget som säger att vi inte kan slå Serbien för att vi spelade dåligt i 30 minuter mot Polen.

Poängtappet minskade Sveriges chanser att gå vidare från mellanrundan. Det är inte ens säkert att full pott mot Serbien och Danmark räcker.

– Vårt mål är att göra två bra matcher. Om vi ändå inte går till semifinal kanske det i alla fall räcker för att slippa VM-kval, säger Kim Andersson.

Magnus Jernemyr, handbollslandslagets viktige försvarare, är osäker på om han kan spela EM-matchen mot Serbien. Barcelonastjärnan vred till knäet i första halvlek mot Polen i lördags.

– Han har en liten svullnad utanför knäleden. Jag kan inte garantera att han spelar. Vi får ta ställning till det i morgon (läs måndag), säger landslagsläkaren Ulf Sigurdsson. (TT)

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.