unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

"En av de tuffaste matcherna jag spelat"

Island på bortaplan är inte bara Sveriges tuffaste uppgift hittills i EM-kvalet.
Amanda Ilestedt vet precis hur utmanande det kan vara att spela fotboll i isländskt höstrusk.
Det svenska landslaget tränade i ruskväder efter ankomsten till Island. Men Nilla Fischer, till vänster, trotsade regnet och vinden, och körde med kortbyxor.
Det svenska landslaget tränade i ruskväder efter ankomsten till Island. Men Nilla Fischer, till vänster, trotsade regnet och vinden, och körde med kortbyxor.
Foto: Janerik Henriksson/TT

"Om du inte gillar vädret, vänta fem minuter" är ett uttryck man kan stöta på när man besöker Island. Landet ligger mitt ute i norra Atlanten, mellan Grönland och Färöarna, och det nyckfulla klimatet på ön är ökänt.

Bayern München-backen Amanda Ilestedt vet alltför väl vad som kan vänta Sverige på tisdag, i EM-kvalet mot Island i Reykjavik. För nästan exakt fyra år sedan fick hon uppleva det isländska vädret från sin sämsta sida, när hennes dåvarande klubb Rosengård mötte Breidablik från Kópavogur på bortaplan.

– Det var en av de tuffaste matcherna jag har spelat vädermässigt. Det var blåsigt och regnigt. Om man slog en långboll så kom den tillbaka i princip. Det var en tuff match, men vi vann, säger Ilestedt.

"Lovande" prognos

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Söndagens träning på Framvöllur, Sveriges första på isländsk mark inför tisdagens match, förbättrade inte landets dåliga väderrykte. Iförda täckjackor tvingades de svenska spelarna brottas mot ruggig vind och sidledsregn och ovanför dem hängde en himmel så gråmulen att solen omöjligt gick att hitta med blotta ögat.

Just nu säger prognosen för tisdag kväll två plusgrader och regn, med svag till måttlig nordvästlig vind. Inte så illa. Men det kan, som sagt, ändra sig snabbt.

– Man får vara med på allting, säger Amanda Ilestedt, och hoppas att de väderbitna isländskorna inte ska ha alltför stor fördel av de yttre förhållandena.

– Det är klart att de är vana vid de förhållandena, men å andra sidan så ska vi gå in och köra vårt spel och göra vår match. Men det kommer att bli en tuff match, det är bara att ställa in sig på.

Tisdagens match är den viktigaste hittills i EM-kvalet, eftersom både Sverige och Island har full pott efter fyra omgångar. Sverige toppar gruppen på bättre målskillnad men inbördes möten räknas före, så en förlust kan bli kostsam. Endast gruppettan kvalar in direkt till EM 2022, och Sverige har stor respekt för det isländska laget.

– De är duktiga, framför allt i närkampsspelet. Där är de sjukt tuffa att möta. Det gäller att vi är hundraprocentiga där. Det är ett duktigt motstånd som är bra i offensivt straffområde. Det måste vi vara med på, säger Ilestedt.

"Rain man" inte orolig

En som i alla fall inte är det minsta bekymrad över vädret är Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Eller "Rain man" som landslagsspelarna har kommit att kalla honom efter de många regndigra matcherna under hans ledarskap.

– Ända sedan jag började det här jobbet så har jag förföljts av regn och rusk och storm och inställda och framskjutna matcher. Så det räcker att gruppen tittar på mig så förstår de att vi inte kan styra över vädret, säger Gerhardsson och lägger till:

– Kraftig vind och regn kan vara störande, men det stör dem lika mycket. Jag tror inte att de har en fördel i det, vi har ju åtta tjejer från Göteborg i truppen, så de är vana vid isländskt väder.

Fakta: Ställningen i Sveriges grupp

Så här är tabelläget i Sveriges EM-kvalgrupp inför matchen mot Island i Reykjavik på tisdag:
1) Sverige, 4 matcher, 12 poäng, +23 i målskillnad.
2) Island, 4, 12, +19
3) Slovakien, 4, 4, –7
4) Ungern, 5, 4, –12
5) Lettland, 5, 0, –23
Sveriges matcher:
Lettland (borta), 4–1
Ungern (b), 5–0
Slovakien (h), 7–0
Ungern (h), 8–0
22 september: Island (b)
22 oktober: Lettland (h)
27 oktober: Island (h)
1 december: Slovakien (b).