Annons

En genomklappning som YIF måste kunna hantera

Sport • Publicerad 30 januari 2005

Knapp VM-förlust för landslaget. Fritt fall för Ystads IF i den allsvenska

seriefinalen mot Alingsås.

Annons

Handbollshelgen var mörk, sett både ur ett lokalt och internationellt perspektivt.

Men allt är gudskelov inte handboll, även om det i bland är lätt att få den känslan när man är verksam som sportjournalist i Ystad. Tröst gick att finna nere i Alperna, där Anja Pärson for som en speedkula nedför en brant som uppkallats efter Italiens egna ”snövit”, slalomgudinnan Deborah Compagnoni.

Sett ur kräsna Anjaögon har säsongen varit rätt mycket skräp. Resultaten har varit svaga och prispallen missats ovanligt många gånger. Möjligen är det priset hon fått betala genom att satsa även på fartgrenarna. Hon har åkt mer skidor än någonsin den här vintern, Anja, kört 22 av 23 världscuptävlingar, men hon har splittrat sig och inte varit någon vinnare. Det har varit en omtumlande säsong på många sätt. Hon har råkat ut för en otäck vurpa, grubblat, bytt skidor och grubblat ännu mer. Självförtroendet har sviktat.

Men det är Anja själv som bestämt upplägget. Hon har sett en utmaning i att pressa kroppen och huvudet på det här sättet. Bara några dagar före VM tog hon säsongens första världscupseger när hon vann slalomtävlingen i Maribor. En seger som satt som handen i skidhandsken och gav henne precis de besked och känslor hon var ute efter.

Och i söndagens VM-premiär i super-G kom den historiska fullträffen. När det gällde som mest nådde Anja sitt klimax, fann sin G-punkt. Det är hög tid att uppgradera Anja Pärsons status och betrakta henne som en av Sveriges största

idrottskvinnor genom tiderna. De senaste åren har Anja hamnat lite i skuggan av Annika Sörenstam och Carolina Klüft, men om ett år hoppas jag det är hon och ingen annan som är balens drottning vid idrottsgalan i Globen. Den första månaden av 2005 är inte ens slut – och vi kan redan ha sett årets svenska idrottsbragd.

Nu får vi hoppas att det inte går lika fort utför för Ystads IF i den allsvenska handbolls-tabellen som det gjorde för Anja Pärson i VM-backen. Att förlora mot ett Alingsås som redan håller elitserieklass är ingen större missräkning, däremot kan själva tillvägagångssättet ge både olustkänslor och upphov till tvivel.

Det vi såg av YIF i går var allt annat än bra, laget underpresterade och visade upp ett spel som definitivt inte ger någon ”elitlicens”. Man hade en viss kontakt i slutet av den första halvleken, men schabblade bort ”hänget”. Det var öppna landskap bakåt och ingen finess alls framåt. Förvånades ni över Sveriges VM-ras mot Spanien nyligen, ska ni veta att det här var något liknande. Ett avgörande skede av matchen slutade 2–11 till gästerna...

Det viktigaste nu är att YIF hanterar genomklappningen på rätt sätt. När domaren blåste av matchen i Österporthallen var det

inte gong-gongen som ljöd utan väckarklockan som satte i gång. Efter premiärförlusten mot Lindeskolan blev det fyra raka segrar och även den här gången krävs det att YIF-spelarna kommer ut på planen med knutna nävar i stället för hängande läppar. Dubbelmötet med Hästö kan bli helt avgörande.

Annons

Det svenska VM-laget har inte längre ödet i egna händer. Det har YIF. Nu gäller det att prestera som bäst när det gäller som mest.

Som Anja.

Jan Ohlsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons