Annons

"En sorgens dag för svensk fotboll"

Spelare, ledare och funktionärer var chockade efter beskedet att en fotbollssupporter misshandlats till döds.– Jag vill bara lägga mig ner och gråta, sade Helsingborgs målvakt Pär Hansson efter den avbrutna matchen mot Djurgården.
Sport • Publicerad 31 mars 2014
Ljus, blommor, tröjor och halsdukar på den plats vid Kärnan i Helsingborg där en supporter skadades så svårt att han avled innan söndagens allsvenska match mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF.
Ljus, blommor, tröjor och halsdukar på den plats vid Kärnan i Helsingborg där en supporter skadades så svårt att han avled innan söndagens allsvenska match mellan Helsingborgs IF och Djurgårdens IF.Foto: 

Hansson har själv erfarenhet av fotbollsvåld. I maj 2011 fick han ett knallskott kastat mot sig i derbyt mot Malmö FF. Och strax därpå blev han attackerad av en huligan som tagit sig in på planen.

– Det var hemskt, men det här är mycket, mycket värre. Här är det premiär, fint väder och det ska bli fotbollsfest. Och så urartar det. Det är ett allvarligt fel i vårt samhälle.

Annons

Ingen brydde sig egentligen om hur, när eller ens om matchen kommer att spelas färdigt. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson hade tårar i ögonen:

– Det är en sorgens dag, sade han till tv-kanalen Cmore och fick medhåll av kollegor i den egna klubben och av Helsingborgs ledare.

För matchdelegaten Pelle Höög var det inget tvivel om att matchen inte skulle återupptas efter att domaren tagit beslutet att avbryta matchen med några minuter kvar av den första halvleken.

– När (domaren) Martin Hansson avbröt matchen hade vi matchmöte där vi tillsammans kom överens om att inte återuppta matchen. Framför allt tog vi beslutet på inrådan från polisen, sade Höög.

Övriga matcher under premiäromgången spelades färdigt, även de båda kvällsmatcherna som började en dryg timme efter att dödsfallet blivit känt.

Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ställer sig bakom beslutet att inte ställa in andra matcher.

– Jag förstår dem som är kritiska till det och som tycker att matcherna borde ställts in. Men vår policy är att de ska spelas, att våldet inte ska segra. Det här är en sorgens dag, främst för de som personligen drabbats men också för svensk fotboll, sade han till Cmore.

TT

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons