Annons

Ensam mot tio män: "En förändring är möjlig"

Norskan Lise Klaveness blev snabbt fotbollsvärldens starkaste kritiker av Fifa och VM i Qatar.
Nu går 41-åringen en ny kamp – hon vill bli den första kvinnliga förbundsordförande att väljas in i Uefas ledning.
– Det ganska galet att det inte har skett tidigare. Fotboll är världens största damidrott, säger hon.
Fotboll • Publicerad 3 april 2023
Norges fotbollsordförande Lise Klaveness, 41, är en av elva kandidater till en plats i Uefas exekutiva kommitté. Arkivbild.
Norges fotbollsordförande Lise Klaveness, 41, är en av elva kandidater till en plats i Uefas exekutiva kommitté. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/NTB/TT
När Norges herrlandslag mötte Georgien på bortaplan i EM-kvalet spelade den tidigare landslagsspelaren Lise Klaveness fotboll med spelare från de georgiska klubbarna Lantjchuti och Batumi.
När Norges herrlandslag mötte Georgien på bortaplan i EM-kvalet spelade den tidigare landslagsspelaren Lise Klaveness fotboll med spelare från de georgiska klubbarna Lantjchuti och Batumi.Foto: Hanna Johre/NTB/TT

Lise Klaveness vet att hon och Norge har valt den svåra vägen för att ta plats i Uefas exekutiva kommitté – Europeiska fotbollsförbundets beslutande organ. Om hon hade räckt upp handen för att sitta på den stol som är vikt för en kvinnlig ledamot hade hon med allra största sannolikhet stått utan motkandidat.

Nu är risken stor att onsdagens omröstning i portugisiska Lissabon slutar med att Klaveness inte tar en av de sju platser som står på spel. Alla tio motkandidater är män.

Annons

– Vi kommer att spela hela vägen in till dess att domaren blåser av matchen. Det är det enda som betyder något för mig, säger Lise Klaveness till TT.

"Det är allvarligt"

De blott två kvinnor som har tagit plats i organet tidigare har för det första gjort det på kvotplatsen och för det andra har de inte varit ordförande i ett nationsförbund. Klaveness tycker det är fel att ställa kvinnor mot varandra – valet ska stå mellan en ordförande i ett nationsförbund mot en annan ordförande.

– Det finns ordföranden som jag pratat med som tycker att det är konstigt att jag inte kandiderar till kvinnopositionen, men det är ett samtal jag önskar att ha. Det är lite av poängen med allt. Att berätta att vi från damsidan inte är likgiltiga till att det under den internationella fotbollshistorien har varit noll kvinnliga ordföranden i exekutiva kommittén.

– Det är allvarligt. Fotboll är världens största flick- och damidrott.

Klaveness skrev historia när hon i början av mars förra året blev första kvinnliga ordförande i norska fotbollsförbundets 120-åriga historia. Omgående gjorde hon sig ett namn i fotbollsvärlden.

Blott några veckor in på posten ställde hon sig i talarstolen på Internationella fotbollsförbundets kongress och riktade skarp kritik mot Fifa och VM i Qatar. Ett år senare går hon en ny kamp.

– Detta är inget jag gör för personlig vinning. Jag önskar inte att vara borta från mina barn ännu fler dagar. Men det känns som att jag har ett stort ansvar att kandidera.

Ställ frågan till männen

Hon har som målsättning att ha ett samtal med samtliga ordförandekolleger i Uefas 55 medlemsländer före röstningen.

– Under valkampanjen har jag märkt att för de andra länderna har det varit otroligt viktigt med geografisk representation. De är väldigt upptagna av att vi är många från Norden som ställer upp, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår att geografisk balans är viktigt, men det är frågor som ska ställas till männen. Det är inte mitt jobb att balansera geografi när det har varit noll kvinnliga ordföranden i exekutiva kommittén.

Annons

När Gianni Infantino valdes om som Fifa-ordförande – utan motkandidat – på kongressen i Rwanda nyligen genomförde Klaveness en tyst protest genom att inte applådera. Samma markering gjorde Sveriges generalsekreterare Håkan Sjöstrand samt representanter för förbunden i Nederländerna, England och Tyskland.

Det är även i den delen av Europa som hon hittar ett starkt stöd för att ta plats i Uefa-styret.

– Eftersom vi har haft en tydlig profil genom åren är det många som vet var vi står. Vi har en väldigt tydlig stöttning från England och Tyskland, och många andra stora nationer, som önskar den här profilen.

En fotbollsvärld i förändring?

Klaveness tycker sig se en fotbollsvärld som är i en förändring. Det har exempelvis blivit ett större fokus på sportens pengaflöden – inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Det skapar ett nytt spel och bollen är fri. Då är det extremt viktigt att fotbollen har ledare som samlar sig kring värderingar som kan gälla över hela världen, säger Klaveness.

Samtidigt fortsätter exempelvis Saudiarabien och Qatar att pumpa in pengar i fotbollsvärlden.

– Hur ska den internationella fotbollen se ut och hur ska vi tolka de universella värderingarna när vi går in i en värld med mer statsägda investeringar. Det kommer vi inte klara av att stoppa, men ska de sitta på alla sidor runt bordet? Ska staterna sitta där och vara nära Gianni Infantino och alla andra? De har pengar och råd att påverka över allt, men jag tror att en förändring är möjlig.

Lise Klaveness är realistisk och säger att hon troligtvis inte kommer att få en plats vid Uefa-styrelsens bord. Denna gång.

– Om jag inte kommer in så har vi i alla fall startat en liten rörelse – hur ledarna väljs är något som måste förändras. Då startar nästa kampanj. Man måste försöka få med folk på det man tror på.

Fakta: Lise Klaveness

Lise Klaveness är född 19 april 1981. I mars 2022 valdes hon till den första kvinnliga ordförande i Norges fotbollsförbunds historia.

I slutet av mars samma år höll hon ett uppmärksammat tal på Fifas kongress med skarp kritik mot det internationella fotbollsförbundet och Qatar-VM, som avgjordes i december.

Kort efter det att Klaveness tillträtt som ordförande återvände världsstjärnan Ada Hegerberg till det norska landslaget efter en fem år lång bojkott. Hegerberg har anklagat såväl landslagsledning som förbund för att använda sig av härskartekniker, men dialogen med Klaveness var avgörande för att hon skulle återvända.

"Lise har också haft sina erfarenheter och utmaningar i landslaget. Att ha den öppna diskussionen med henne har varit väldigt befriande för mig", sade Hegerberg efter att ha gjort hattrick i sin comeback i april 2022.

Klaveness gjorde 73 A-landskamper och 9 mål i det norska landslaget. Hon var med och tog EM-silver 2005. Efter VM 2007 i Kina, där Norge blev fyra, slutade hon tillfälligt i landslaget efter en kontrovers med ledningen. Hon återvände två år senare, men avslutade landslagskarriären 2011.

Hon har tagit två SM-guld med Umeå 2006 och 2007. Klaveness spelade 2007 Champions League-final med den svenska klubben (förlust mot Arsenal). Hon vann den norska ligan med Stabæk 2010.

Klaveness är utbildad jurist. Hon har arbetat med straffrätt och kontraktsrätt och varit domare i Oslo tingsrätt. Innan hon blev ordförande i förbundet var Klaveness Norges elitfotbollschef med ansvar för både herr- och damlandslaget.

Hon är gift med Ingrid Camilla Fosse Sæthre, som också har spelat i det norska landslaget. Paret har tre söner.

Källor: Norska fotbollsförbundet, NTB

Fakta: Uefas exekutiva kommitté

Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) högst beslutande organ är exekutiva kommittén med totalt 20 medlemmar, varav 16 väljs av kongressen.

Vid onsdagens kongress i Lissabon, Portugal, är nio platser uppe för omröstning.

Sju ledamöter ska väljas på en fyraårig mandatperiod och till dessa stolar finns det totalt elva kandidater (samtliga är ordförande i sitt nationsförbund): Lise Klaveness, Norge, Jesper Møller, Danmark (ställer upp för omval), Philippe Diallo, Frankrike (omval), Armand Duka, Albanien (omval), Petr Fousek, Tjeckien, Levan Kobiasjvili, Georgien, Andriy Pavelko, Ukraina (omval), Rod Petrie, Skottland, Hugo Quaderer, Lichtenstein, Luis Rubiales, Spanien (omval), Björn Vassallo, Malta.

En plats ska väljas på en tvåårig mandatperiod. Ensam kandidat är Hans-Joachim Watzke, förste vice ordförande i Tysklands fotbollsförbund och vd för Bundesligaklubben Borussia Dortmund.

En plats är reserverad för en kvinnlig ledamot för en fyraårig mandatperiod. Enda kandidaten är Laura McAllister, för tillfället vice ordförande i Uefas damkommitté. Hon är tidigare lagkapten för Wales landslag och arbetar även för Wales fotbollsförbund.

Fransyskan Florence Hardouin, som inte ställer upp för omval, blev 2016 först med att väljas in på den kvinnliga kvotposten. Hon vann då omröstningen mot norskan Karen Espelund, som blev utnämnd till en plats i exekutiva kommittén 2012. Ingen av dem har varit ordförande i sitt nationsförbund.

Slovenen Alexander Ceferin kommer att bli kvar som Uefas ordförande i ytterligare fyra år eftersom han är ensam kandidat till posten. Ceferin tillträdde 2016 efter det att Michel Platini tvingats avgå tidigare under året och slovenen valdes om även 2019.

Karl-Erik Nilsson, som nyligen avgick som ordförande i Svenska fotbollförbundet, är förste vice ordförande och har två år kvar på sin mandatperiod i exekutiva kommittén.

Övriga fyra platser i exekutiva kommittén är vikta för Uefas ordförande, två representanter från klubblagsorganisationen ECA (European Club Association) och en representant från ligaorganisationen European Leagues.

Källor: Uefa, AP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons