Erik Hagelins ny handbollsliv

Inför höstens elitseriestart bytte IFK Ystad besättning på högerkanten. YIF:arna Dennis Sandell och Oscar Erixon har tagit över de sysslor som Peter Andersson och Erik Hagelin delade på förra säsongen. Medan Peter valde att sluta spela handboll tog Erik Hagelins karriär en något annorlunda vändning.
Sport • Publicerad 14 december 2002

När den förre Skövdekillen inte erbjöds något nytt kontrakt med IFK Ystad sökte han sig utomlands och kom i kontakt med den tyska division 3-klubben OHV Aurich. Erik Hagelin skrev på ett ettårskontrakt och ersatte en norsk proffsspelare. - Jag gjorde det här för att jag var kontraktslös och samtidigt gavs möjlighet att uppleva något nytt. Det är ju ett litet äventyr att komma till ett nytt land och lära sig ett nytt språk, säger Erik. OHV Auchen är en klubb med ambitioner och siktar på att åtminstone ta ett kliv uppåt i den tyska seriepyramiden. Förutom Erik Hagelin från Sverige finns två polacker, en ryss och en dansk spelare i laget. Det är inte speciellt ovanligt att tyska klubbar på den här nivån använder sig av en eller annan "gästarbetare". - Jag blir inte rik, men kan leva på att spela handboll. Samtidigt försöker jag sköta mina studier på distans. Hur pass bra är tysk division 3-handboll i en svensk jämförelse? - Division 3 är en mycket skiftande division. Vissa lag är fruktansvärt dåliga medan de bästa lagen håller svensk division 1-klass. Själva spelet är helt annorlunda jämfört med i Sverige. Här är spelarna individuellt skickliga men fungerar inte alls lika bra som lag. - För min del, fortsätter Erik, innebär det att jag i vissa matcher nästan blir helt osynlig på kanten. Ska det bli några kantväxlar är det upp till mig själv att sköta den biten; några inövade och uppgjorda kombinationer förekommer sällan. Som handbollsspelare har det aldrig varit min starka sida att göra konstnummer utan trivs bäst i ett mer organiserat spel. Ändå tycker jag att det fungerar ganska bra. Jag är ordinarie i förstasexan och får mycket speltid. OHV Aurich ligger efter några tunga förluster på sistone trea i tabellen och ser ut att misslyckas med att vinna serien. Det är för övrigt bara ett lag som går upp i tvåan. - Lite avslaget känns det för tillfället. Vi inledde mycket starkt men har förlorat på slutet. Visserligen återstår 16 matcher, men vi börjar hamna en bit bakom ledarlaget. Hur stort är intresset för division 3-handboll i Tyskland? - I vår stad är intresset väldigt stort. Precis som i Ystad är handbollen den dominerande sporten. Vi har ett hemmasnitt på 1 000 åskådare medan bortamatcherna brukar dra mellan 300 och 700 åskådare. Vad gör du nästa säsong? - Vet inte. Mitt kontrakt går ut och det är möjligt att jag återvänder till svensk handboll. Min flickvän bor kvar i Ystad, avslutar ex-IFK:aren från tvårumslägenheten i Aurich, en småstad i närheten av den holländska gränsen.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.