Annons

Eriksens egna ord om hjärtstoppet: "Är tacksam"

Christian Eriksens hjärta stannade plötsligt den 12 juni förra året – mitt under EM-matchen mot Finland.
Miljoner tv-tittare följde dramat i direktsändning.
Nu berättar Eriksen för första gången om händelsen där han svävade mellan liv och död. Han avslöjar också att han satsar mot VM i Qatar i november.
Fotboll • Publicerad 4 januari 2022
Christian Eriksen bärs ut på bår sedan han fått akutvård för hjärtstoppet i EM-matchen mot Finland. Arkivbild.Foto: Friedemann Vogel/AP/TT

Dokumentären Christian Eriksen – Min historia visas bland annat på DR1 på lördag den 8 januari.

Där återger Eriksen hur han upplevde kollapsen i danskarnas EM-premiär på Parken, tiden på sjukhus och tacksamheten över den snabba insatsen från lagkamrater och räddningspersonal.

Annons

Kort före pausen föll han handlöst mot gräset. Lagkamrater och motståndare insåg snabbt att något allvarligt hänt och skrek efter medicinsk personal. 29-årige Eriksen fick hjärt- och lungräddning på planen och matchen pausades.

Den danske landslagsstjärnan fördes till Rigshospitalet och några timmar senare kom det positiva beskedet att läget hade stabiliserats.

Sju miljoner gilla

Några dagar senare delade han en bild på sitt Instagram från sitt rum på sjukhuset i Köpenhamn. Mer än sju miljoner människor tryckte ett "gilla" på bilden. Sedan dess har Eriksen dragit sig tillbaka och inte gjort några officiella uttalanden eller inlägg på sociala medier om hjärtstoppet.

I dokumentären tackar Eriksen alla som på ett eller annat sätt engagerat sig i hans öde.

– Jag sade inte riktigt tack. Jag har sagt tack till dem jag personligen har träffat. Läkarna, spelarna, landslaget, familjen. Jag har kunnat tacka dem personligen, men alla fans som har skickat tusentals brev, tusentals mejl. Alla blommor jag har. Och alla möjliga repliker jag har fått på gatorna här i Italien eller i Danmark. Jag vill tacka er för det stöd ni har visat.

"Jag är tacksam"

– Jag vill tacka alla som har skickat och skrivit. Jag och min familj har funderat på tiden vi haft, säger Christian Eriksen till DR-sporten.

– Folk har sett det och gråtit i vardagsrummen, eller så har de gråtit var de än har sett det och levt sig helt in i det, och då har jag trots allt turen att jag är här i dag och kan bevisa för dem att "tack du för tårarna" men jag är här.

Eriksen är övertygad om att han lever tack vare att han snabbt fick hjälp och vård.

– Jag är tacksam för att de var så snabba. Först kommer mina lagkamrater. Och så landslagsläkarna som liksom satt och hjälpte tills det kom in någon med hjärtstartare och hjälpte mitt hjärta att komma igång igen, säger han till DR-sporten.

Satsar mot VM

Eriksen bröt i december kontraktet med Inter och är just nu klubblös.

Annons

– Det är verkligen därför jag känner att det är dags att gå ut och göra en intervju, för jag vet vad jag vill. Jag vill spela fotboll igen. Inget har hänt sedan dess, även om hjärtat har testats på alla möjliga sätt som det kan. Mitt mål är att jag ska till VM i Qatar.

Någon fara för att spela fotboll igen på elitnivå ska det inte vara. Det beskedet har han fått av läkare. Han är heller inte rädd för att åter drabbas av något liknande det i somras.

– Jag är inte rädd att det ska hända igen. Jag var lite försiktig i början med tanke på hjärtat, men jag känner att jag har blivit frisk och testad så mycket nu, säger han till DR-sporten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons