Europamästare besökte Simrishamn

Simrishamns Karateklubb fick celebert besök i helgen. Europamästaren Leslie Jensen stod för instruktionerna när klubben hade träningsläger och gradering i Simrislundsskolans gymnastiksal.
Sport • Publicerad 16 december 2002

- Det är fjärde gången jag är här och jag märker att min prägel börjar komma fram. Det är kul att komma hit och se att folk har tagit till sig av det jag har sagt, säger Leslie Jensen, 45. Ett 50-tal medlemmar tog tillfället i akt att vara med när mästaren kom på besök. Naturligtvis var Christer Rosén, ordförande ända sedan klubben bildades i början av 1980-talet, på plats. - Jag och Leslie har varit bekanta sedan 1975 så det är på det sättet vi har lyckats få honom att komma hit och hjälpa oss. I vanliga fall är det jag som är instruktör så det är viktigt att jag också får lära mig av någon, säger Christer Rosén. Leslie Jensen är ett aktat namn i karatekretsar. Han blev Europamästare 1991 och på meritlistan finns även två VM-medaljer (silver och brons), elva SM-guld och tre NM-guld. Landslagsdebuten klarades av redan 1975 och den blågula karriären sträckte sig fram till 1992. Han tog sitt första svarte bälte 1978 och har kommit halvvägs mot slutmålet. Det finns tio olika grader av svart bälte, så kallade dan, och Leslie Jensen har för närvarande den femte graden. Numera jobbar han i huvudsak som chefsinstruktör för Engelholms Shotokan Karateklubb men när tillfälle ges gör han gästspel hos andra föreningar. I helgen var turen kommen till Simrishamn. - Jag är här för att se till att karaten blir rätt. Karate missuppfattas av många som tror att det är en sport där man lär sig att slåss. Det är helt fel. Karate handlar mycket om målmedvetenhet och fokusering vilket man har stor nytta av även i privatlivet. Man lär sig att hantera konflikter, säger Leslie Jensen. Han minns själv hur karaten fick honom att byta spår. - Jag var lite av en bråkstake som liten och började träna karate för att jag ville vara häftig och lära mig slåss. Men jag förstod snabbt att karate handlade om något helt annat. Jag lugnade ner mig och har sedan dess haft stor nytta av karaten. Christer Rosén står bredvid och nickar instämmande. Han är 60 år och får fortfarande ut mycket av karaten. - Även om de fysiska förutsättningarna förändras är det inga problem att fortsätta träna. Det handlar mycket om att underhålla det mentala, säger han. I det avseendet fick eleverna mycket att tänka på under helgens träningsläger. Leslie Jensen höll lektioner i teknik, kumite och kata innan det var dags för den avslutande graderingen. Mästarens besök är populära och Simrishamns Karateklubb hälsar honom gärna välkommen fler gånger. - Jag brukar komma hit två gånger om året. Det blir säkert ett nytt besök till sommaren, säger Leslie Jensen.

Patrik Nyström patrik.nystrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.