Annons

Ex-världsettan: Damtennis mindre attraktivt

Nio av tio kvällsmatcher under Franska mästerskapen involverar herrar.
Damtennisen har inte samma stjärnglans, hävdar den tidigare världsettan Amelie Mauresmo.
Tennis • Publicerad 1 juni 2022
Tidigare världsettan och turneringsdirektör för Franska mästerskapen, Amelie Mauresmo, menar att det spelats fler herrmatcher på kvällstid under turneringen då damtennisen saknar den stjärnglans som herrtennisen har. Arkivbild.
Tidigare världsettan och turneringsdirektör för Franska mästerskapen, Amelie Mauresmo, menar att det spelats fler herrmatcher på kvällstid under turneringen då damtennisen saknar den stjärnglans som herrtennisen har. Arkivbild.Foto: Michel Euler/APTT

42-åringen, världsetta under såväl 2004 som 2006, är nu inne på sitt första år som Franska mästerskapens första kvinnliga turneringsdirektör.

När Mauresmo talade på en presskonferens under turneringens andra vecka sade hon att hon dagligen hade försökt hitta en dammatch med tillräckligt mycket dragningskraft, för att få den matchen till huvudmatch, det vill säga med matchstart 20.45 på huvudbanan Court Philippe Chatrier.

Annons

– Det har varit tufft, säger hon.

Årets Franska mästerskapen inleddes 22 maj och avslutas nu på söndag. Den sista av de tio kvällsmatcherna är planerad till onsdag kväll (norrmannen Casper Ruud och dansken Holger Rune) – och den enda dammatchen som fått bästa sändningstid på Court Philippe Chatrier har varit fransyskan Alizé Cornets seger över lettiskan Jelena Ostapenko.

– Under den epok vi är i just nu, och som en kvinna och tidigare damspelare, känns det inte orättvist att säga att de (herrarna) har mer stjärnglans. Det är den huvudsakliga anledningen till herrarnas matcher, säger Mauresmo.

– Mitt mål var, när jag gjorde schemat varje dag, att från och med första omgången försöka tänka: "vilken match i damernas lottning kan jag placera där?". Ärligt talat.

Mauresmo avslutade sin aktiva spelarkarriär 2009.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons