Annons

Expert: Beslutet borde tagits direkt

Beskedet var inte oväntat men borde kommit betydligt tidigare.
Tennis • Publicerad 16 januari 2022
Novak Djokovic skickas hem igen. Hans visum till Australien har nekats. Arkivbild.
Novak Djokovic skickas hem igen. Hans visum till Australien har nekats. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Hon förbereder sig nu för fullt för att kommentera Australian Open med start på måndag, en tävling utan världsstjärnan Novak Djokovic.

Det står klart efter att han nekats visum och får lämna Australien i en av tennishistoriens mest uppmärksammade nyhetshändelser.

Annons

Strandlund-Tomsvik betonar att situationen är komplex men att det i grund och botten handlar om spelarnas förutsättningar och pandemiläget.

– På ett sätt var det bra. Jag tror att det hade kunnat bli ett sådant liv kring Djokovics matcher när väl turneringen dragit i gång, säger hon och menar att det tagit bort fokus från själva turneringen.

– Det man önskar i efterhand är att beslutet tagits direkt på sakliga grunder. Nu har hela veckan gått och det har blivit så otroligt personligt. Det kan jag tycka är synd.

Följt tennisen

Strandlund-Tomsvik, som efter sin egna aktiva karriär fortsatt följa tennisen, först som tränare och nu som kommentator för Eurosport, har refererat åtskilliga matcher med den serbiske världsettan.

I dina ögon, har din syn på honom som idrottsman förändrats?

– Nej, det har det inte riktigt. Jag menar inget illa med det. Jag känner honom inte personligt men han går mycket sina egna vägar. Ibland blir det fel men det har också gjort honom till kanske den bästa spelaren genom tiderna.

– Sedan gör han mycket bra i skymundan, men har tagit några steg som gjort att han inte blivit samma ambassadör för sporten som Federer eller Nadal och därför blir jag nu inte förvånad att det händer just honom.

Medan Australian Open nu avgörs är det oklart vad som blir Djokovics nästa steg eller för den delen vilken som blir hans nästa turnering. 34-åringen har under senare år skalat ned sitt spelschema för att koncentrera sig på de allra största turneringarna i jakten på att bli den främste någonsin.

I mars avgörs två stora turneringar i USA innan grussäsongen inleds med nästa grand slam, Franska mästerskapen i Paris med start i slutet av maj.

Intensivt resonemang

Därför handlar det inte bara om hur Djokovic ska agera utan även arrangörer av tennisturneringarna.

Annons

– Jag tror man resonerar ganska intensivt, inte bara kring Djokovic utan om vilka restriktioner man har i varje land, och om den fria viljan att vaccinera sig. Jag tror man resonerar så att folk blir gråhåriga i förtid, men det är viktigt att förstå varför det görs. Det är en pandemi, det handlar inte om Djokovic som person.

Hans plats i tennishistorien, är den oförändrad?

– Ja, för det är hans resultat som talar och hur han är som idrottare, det är vad som kommer att skrivas in i historieböckerna. Sedan kan hans popularitet, som alltid varit en återkommande fråga i vissa läger, stärkas för man menar att han göra sina egna val. Sedan i det större lägret så anser man nog att han agerar lite själviskt.

Fakta: Stora turneringar under 2022

Novak Djokovics spelschema för resten av 2022 har inte presenterats men här är några tävlingar under första halvåret som troligtvis är aktuella för hans del:

Mars

Indian Wells, Kalifornien.

Miami, Florida.

April

Monte Carlo

Belgrad.

Maj

Madrid

Rom

Franska mästerskapen

Juni

Wimbledon

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons