Annons

F1-banan i Vietnam övergiven – drömmen bleknar

2020 var tanken att Vietnams grand prix skulle göra formel 1-debut.
Men pandemin förstörde festen och drömmarna om en F1-tävling i Hanoi bleknade när banan övergavs.
Formel 1 • Publicerad 13 oktober 2022
Hanois tidigare borgmästare, Nguyen Duc Chung, tvåa från vänster, blickar 2018 ut över designen för F1-banan i Vietnam som skulle haft premiär 2020 men som ställdes in till följd av pandemin. Nu är F1-banan övergiven. Arkivbild.
Hanois tidigare borgmästare, Nguyen Duc Chung, tvåa från vänster, blickar 2018 ut över designen för F1-banan i Vietnam som skulle haft premiär 2020 men som ställdes in till följd av pandemin. Nu är F1-banan övergiven. Arkivbild.Foto: Tran Van Minh/AP/TT

Vietnams grand prix har inte synts till i tävlingskalendern sedan den inställda F1-debuten 2020 och banan i Hanoi är numera mer eller mindre övergiven där läktarna tagits bort och det mesta är öde.

2018 ingick Vietnam ett tioårigt avtal med formel 1, men efter den inställda tävlingen 2020 togs racet bort från F1-tävlingskalendern 2021 när stadens borgmästare Nguyen Duc Chung, en hängiven F1-supporter, arresterades. Chung dömdes sedan till tio års fängelse för korruption.

Annons

– Utan Chung är framtiden för ett race i Hanoi dyster, sade en källa till AFP 2020.

Statliga medier sade i juni förra året att myndigheter i Hanoi uteslutit att vara värd för F1 mellan 2022 och 2029 och när tävlingsschemat för 2023 tillkännagavs förra månaden var Hanoi på nytt inte en av värdstäderna.

Två och ett halvt år efter att Vietnams grand prix skulle arrangerats för första gången finns det fortfarande en besvikelse bland landets lilla men växande skara F1-supportrar.

– Jag hoppas att det kan bli av i framtiden, säger 23-årige Bui Viet Giang.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons