Annons

F1-loppet utreds efter stormning och skada

Helgens formel 1-lopp i Melbourne blev kaotiskt – både under själva tävlingen och efteråt. Säkerheten vid den populära tävlingen ifrågasätts sedan en i publiken träffats av bråte från en bil och andra stormade banan.
– Jag stod där och blödde, säger Will Sweet till en lokalradiokanal.
Bilsport • Publicerad 4 april 2023
131|000 åskådare var på plats i Melbourne för att se F1-loppet på söndagen.Totalt besökte 440|000 fans tillställningen mellan torsdagen och söndagen, ett nytt besöksrekord.
131|000 åskådare var på plats i Melbourne för att se F1-loppet på söndagen.Totalt besökte 440|000 fans tillställningen mellan torsdagen och söndagen, ett nytt besöksrekord.Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AP/TT
Charles Leclerc bil lyfts av efter en olycka.
Charles Leclerc bil lyfts av efter en olycka.Foto: Scott Barbour/AP/TT

En person i publiken i söndagens F1-lopp i Melbourne vårdades av ambulanspersonal sedan han träffats av ett flygande föremål och började blöda.

– Jag stod i publiken vid kurva två när det blev uppståndelse på banan. Jag tittade till höger, och såg (Kevin) Magnussen glida av banan, och plötsligt träffade något min arm, säger Will Sweet till radiokanalen 3AW, och fortsätter:

Annons

– Någon håller plötsligt upp halva hans fälg, som flugit över stängslet och träffat min arm, säger han.

Nådde fram till bil

Australiske grand prix-vd:n Andrew Westacott beklagar olyckan.

– Det är väldigt ovanligt att saker flyger över stängslet. Det har samma höjd som vid alla banor över hela världen, säger han till radiokanalen.

Ska utredas

Säkerheten vid tävlingen har också ifrågasatts på andra håll. Enligt den panelrapport som görs vid F1-tävlingar så "lyckades en stor grupp åskådare ta sig förbi säkerhetslinjerna och nå banan medan loppet pågick", där det tilläggs att det skapades en osäker miljö. Några personer lyckades till och med nå fram till Nico Hülkenbergs bil som stod och blinkade.

Arrangören utreder händelsen.

– Vi har mycket övervakningsmaterial och stora mängder bilder som vi kommer att gå igenom de kommande veckorna, säger Westacott till ABC News och fortsätter:

– Motorsport är farligt, det kunde ha gått fruktansvärt illa.

Red Bulls Max Verstappen vann den kaotiska tävlingen som innehöll flera krascher och omstarter, följt av Mercedes Lewis Hamilton och Aston Martins Fernando Alonso.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons