Annons

Fängslade Griners fru: Hon är rädd att bli lämnad

Basketstjärnan Brittney Griner upplever sin "absolut svagaste stund i livet just nu". Det säger hennes fru Cherelle Griner i en intervju i tv-programmet CBS Mornings.
Allmänt • Publicerad 6 oktober 2022
Brittney Griner är rädd för att bli lämnad och bortglömd i Ryssland. Det säger hennes fru Cherelle Griner i en intervju. Arkivbild.
Brittney Griner är rädd för att bli lämnad och bortglömd i Ryssland. Det säger hennes fru Cherelle Griner i en intervju. Arkivbild.Foto: Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP/TT

Amerikanskan Brittney Griner väntar på en ny förhandling i Ryssland, som är planerad till den 25 oktober, eftersom hon överklagat ett nioårigt fängelsestraff för narkotikainnehav.

Enligt Cherelle Griner skulle hennes fru potentiellt kunna flyttas till ett arbetsläger någon annanstans i Ryssland efter den nya prövningen.

Annons

Cherelle Griner berättar även att hennes fru är rädd för att bli bortglömd av USA.

– Hon är väldigt rädd för att bli övergiven och bortglömd i Ryssland, eller för att bli utnyttjad, säger Cherelle Griner i amerikanska CBS.

USA:s president Joe Biden träffade Cherelle Griner i Vita huset förra månaden. Han satte sig också ner med Elizabeth Whelan, syster till Paul Whelan, en annan amerikan som för närvarande är fängslad i Ryssland.

Biden-administrationen uppgav i juli att den hade lagt fram ett "substantiellt förslag" för att få hem Griner och Whelan. Några detaljer i förslaget har dock inte offentliggjorts.

Enligt ryska och amerikanska medieuppgifter kan Ryssland gå med på att utväxla Griner mot vapenhandlaren Viktor But som avtjänar ett 25 år långt fängelsestraff i USA. Ryssland har nämligen i flera år velat att But släpps.

Griner, tvåfaldig OS-guldmedaljör och en av den amerikanska proffsligan WNBA:s främsta spelare genom tiderna, dömdes den 4 augusti sedan ryska myndigheter i februari funnit cannabisolja i hennes bagage när hon landade på Sjeremetjevo-flygplatsen i Chimki, strax utanför Moskva.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons