Annons

Färöarna inleder fotbollssäsongen nästa vecka

Den europeiska fotbollen är försatt i pausläge på grund av coronapandemin.
Men på Färöarna planerar man att dra igång seriespelet redan om mindre än två veckor.
Fotboll • Publicerad 27 april 2020
Färöiska supportrar får vänta lite med att gå på fotboll – men matcherna planeras att starta i nästa vecka. Arkivbild.
Färöiska supportrar får vänta lite med att gå på fotboll – men matcherna planeras att starta i nästa vecka. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Färöarna planerar att dra igång fotbollssäsongen den 9 maj, det bekräftar Hans Erik Danielsen för nyhetsbyrån AFP.

– Färöarnas serie startar på lördag den 9 maj. Men de första matcherna kommer att spelas utan publik, säger han.

Annons

För TT bekräftar Färöarnas svenske förbundskapten Håkan Ericson uppgifterna.

– De har en plan att börja den 9 maj och det kanske går eftersom de inte haft några coronafall på nästa 14 dagar, säger Ericson.

Hur många matcher som inledningsvis kommer att spelas utan publik har inte beslutats. Tio klubbar deltar i ligan, som egentligen skulle ha inletts i början av mars. Lagen möter varandra tre gången i seriespelet.

Kan gå ned till dubbelmöten

– De 27 matcherna kommer att spridas ut ända till december om man kommer igång. Blir det bakslag på coronan kan man gå ned till 18 omgångar och då får man med lätthet ihop säsongen. Men inga matcher ska spelas utan minst fyra dagars uppehåll om det blir 27 omgångar. Annars har vi inga spelare kvar, säger Håkan Ericson.

Färöarna, med sina 51 000 invånare, har rapporterat 187 fall av det nya coronaviruset, varav 180 har friskförklarats. Gränserna stängdes i mitten av mars samtidigt som en rad restriktioner infördes, som att stänga skolorna. Sedan en vecka tillbaka har man börjat lätta på begränsningarna.

Ericson kontrakterades som förbundskapten i december. Efter några besök på Färöarna var han mitt uppe i planeringen inför landskampen mot Danmark den 27 mars. Då slog pandemin till och stoppade all landskampsfotboll.

Kanske landskamper i höst

Ericsson har ännu inte träffat sina spelare och vet inte när han kan göra nästa resa till jobbet i Torshavn. Enligt restriktionerna måste han sitta minst 14 dagar i karantän innan han får röra sig fritt i landet.

Hur det blir med landslagssäsongen vet han inte.

Enligt Ericson har förbundet lyssnat på inte minst hans åsikter som förbundskapten när formen kring det inhemska seriespelandet diskuterades – och kring höstens landskamper.

– Om det går att spela landskamper i höst var det bestämt att man också skulle trycka in uppskjutna träningslandskamper i den här niodagarssamlingen i september. Tre matcher på nio dagar för att kunna fullfölja kontrakt med sponsorer och tv-bolag. Det går ju inte. Vi har fått ned det till två.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons