Annons

Fasel: Fokus på ishockey-VM i Belarus

Internationella ishockeyförbundets fokus är fortfarande att genomföra VM i Belarus och Lettland. Det säger ordföranden René Fasel efter det kritiserade mötet med belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko i Minsk:
"Det finns inga andra alternativ just nu."
Ishockey • Publicerad 13 januari 2021
René Fasel, till höger, hälsar kärvänligt på Belarus president Aleksandr Lukasjenko tidigare i veckan.
René Fasel, till höger, hälsar kärvänligt på Belarus president Aleksandr Lukasjenko tidigare i veckan.Foto: Nikolai Petrov/AP/TT

Fasel har dock fått mothugg under en längre tid både från andra hockeyförbund och politiker som anser att VM inte kan hållas i ett Belarus där oppositionella misshandlas och fängslas.

IIHF:s vice ordförande, finländaren Kalervo Kummola, säger till finländska nyhetsbyrån STT:

Annons

– Jag sa redan i september att man inte ska åka dit. Min åsikt är oförändrad och den har bara förstärkts.

Enligt honom ska IIHF senast den 27 januari ta beslut i VM-frågan. Även Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundets ordförande, har tidigare sagt att han vill att VM flyttas.

Motstridiga uppgifter

I en fråga-svar-intervju på IIHF:s webbplats lämnar också Fasel själv något motstridiga uppgifter. På frågan vilka alternativ som finns just nu för att arrangera VM 2021 säger han:

"Det första alternativet kvarstår och det är att hålla VM i Minsk och Riga 2021, men under IIHF:s villkor. Det finns inga andra alternativ som vi överväger just nu."

På en fråga om det kommit förslag från andra potentiella arrangörer svarar han:

"Vårt ansvar just nu är att ge vår styrelse så mycket information så att den kan ta det bästa beslutet. Det inkluderar att undersöka om andra länder skulle kunna arrangera. Vi har fått förslag från Danmark och diskuterar med Slovakien."

"Inte vår avsikt"

Bilder från mötet tidigare i veckan, där Lukasjenko hälsade Fasel välkommen med en björnkram, har fått många att rasa. Fasel säger i intervjun:

"Vi beklagar de negativa reaktionerna skapade av bilder och videos. IIHF-delegationer träffar regelbundet regeringsrepresentanter från VM:s arrangörsländer...Om vi gav intrycket att detta bara var ett vänskapsmöte, så stämmer det inte och det var inte vår avsikt. Det var ett seriöst möte där IIHF tog upp specifika och svåra frågor", säger Fasel som hävdar att frågor rörande covid-19, oroligheterna i landet och anklagelserna mot landets hockeyordförande Dmitrij Baskov, som ska ha deltagit i en dödsmisshandel av en regimkritiker, togs upp.

VM ska avgöras 21 maj-6 juni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons