Annons

Festen kom av sig: "Dagen är förstörd"

Tusentals supportrar hade samlats runtom i landet för att heja fram Sverige i VM-semifinalen. Men festen kom av sig efter en högdramatiskt avslutning.
– Hela dagen känns förstörd, säger Carl Tuleus.
Fotboll • Publicerad 15 augusti 2023
Publik på Mosebacketerassen i Stockholm tittar på semifinalen i fotbolls-VM mellan Spanien och Sverige på storbildsskärm.
Publik på Mosebacketerassen i Stockholm tittar på semifinalen i fotbolls-VM mellan Spanien och Sverige på storbildsskärm.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Familjen Strandberg beger sig hemåt från Ullevi i Göteborg efter förlusten mot Spanien.
Familjen Strandberg beger sig hemåt från Ullevi i Göteborg efter förlusten mot Spanien.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Christian Del Amo var en av få som höll på Spanien på Ullevi.
Christian Del Amo var en av få som höll på Spanien på Ullevi.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Publik på på Ullevi i Göteborg tittar på semifinalen i fotbolls-VM mellan Spanien och Sverige på storbildsskärm.
Publik på på Ullevi i Göteborg tittar på semifinalen i fotbolls-VM mellan Spanien och Sverige på storbildsskärm.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Läktarsektionerna på Ullevi i Göteborg håller på att tömmas. Familjen Sandberg viker omsorgsfullt ihop en gigantisk svensk flagga. Det var inte så här det skulle sluta.

– Man är besviken såklart, säger Ylva Strandberg uppgivet.

Annons

I nyzeeländska Auckland tog Spanien ledningen sent under en tillknäppt match. Men Sverige kom tillbaka snabbt, kvitterade – bara för att en blott minut senare återigen befinna sig i underläge. Omkring 17 000 kilometer därifrån pendlade de svenska supportrarna på hemmaplan mellan misär, eufori och misär.

– Man fattade knappt vad som hände, säger Björn Strandberg.

Supportrarnas kritik

Under inledningen av fotbolls-VM hördes högljudda protester mot flera av landets storstäder för att matcherna inte visades på storbildsskärm. Men efter kritiken tänkte flera om – och lagom till slutspelet kunde supportrar i Malmö se åttondelsfinalen mot USA och i Göteborg smälldes en storbildsskärm raskt upp på Ullevi från och med kvartsfinalen.

Kvartsfinalen mot Japan blev en publiksuccé med omkring 3 700 personer på plats på Ullevi. På tisdagen hade 5 700 personer tagit sig till arenan.

Många följde samtidigt semifinalen via datorn eller mobilen, enligt preliminära siffror från Telia som TT tagit del av följde uppskattningsvis minst en halv miljon tittare dramat via företagets tjänster.

Hoppas på bronset

I ett hav av blågula tröjor, hattar, kjolar, byxor och solglasögon på Ullevi stack en person ut: Christian Del Amo från Mallorca.

– Jag har inte sett en enda spansk tröja här. Jag är den enda. Det är ingen ny känsla. Jag gillar att vara här, men jag försöker hålla låg profil säger han halvt på skämt, halvt på allvar.

Efter förlusten hoppas flera av de supportrar TT talar med på att landslaget vinner lördagens bronsmatch, som spelas klockan 10, svensk tid.

– Jag hade beställt en tröja med (Lina) Hurtig som jag skulle ha på finalen. Nu får jag ha den på bronsmatchen i stället. Då vinner vi, det måste vi göra, annars ger jag upp, säger Carl Tuleus som såg matchen på Mosebacketerrassen i Stockholm.

Rättat: I en tidigare version uppgavs fel hemmaarena för damlandslaget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons