GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Firade medaljer – slängs ut ur OS-byn

Georgiens Vazha Margvelashvili och Lasha Shavdatuashvili firade i veckan OS-silver i judo. Sedan blev duon de första aktiva idrottarna att slängas ut ur OS-byn för att ha brutit mot covidreglerna i Tokyo.
På söndagen slängdes ytterligare sex personer ut ur OS-bubblan.
Olympiskt • Publicerad 1 augusti 2021
Vazha Margvelashvili i blått, i semifinalen mot Sydkoreas An Baul i judons 66 kilosklass.
Vazha Margvelashvili i blått, i semifinalen mot Sydkoreas An Baul i judons 66 kilosklass.
Foto: Vincent Thian/AP/TT

Coronareglerna är hårda i OS-byn och den som bryter mot dem riskerar att stängas ute. Bara under lördagen drabbade det sex personer som jobbar med spelen.

Då hade de två georgiska silvermedaljörerna redan fått checka ut. Efter medaljsuccén begav de två sig ut i Tokyo och turistade iklädda sina landslagskläder, skriver Inside the Game.

Aktiva som har tävlat klart måste lämna OS-byn inom två dygn efter tävlingen, men arrangörerna meddelar nu att georgierna fråntas sina ackrediteringar i förtid. Georgiens olympiska kommitté uppger att judokorna har lämnat Japan.

Utreder parkträff

Enligt Reuters utreder OS-arrangören en grupp aktiva som druckit alkohol tillsammans i OS-byn. Även polisen hade kommit till platsen, en park i OS-byn, säger OS-chefen Toshiro Muto.

Han vill inte uppge några detaljer kring de aktiva, hur många de var och från vilken/vilka nationaliteter.

Det är bara tillåtet att dricka alkohol ensamma på rummen i OS-byn, som en skyddsåtgärd mot covid-19.

Nya covidfall

På söndagen rapporterades 18 nya covidfall i OS-byn, inga av dem ska gälla aktiva utövare. En person, som inte är japan, har lagts in på sjukhus för sina besvär men ska enligt Muto inte vara allvarligt sjuk.

Totalt har 259 fall av virussmitta konstaterats i anslutning till OS sedan den 1 juli. I hela Tokyo registrerades på lördagen drygt 4 000 nya smittofall, den hittills högsta dygnssiffran i den japanska huvudstaden.

Utöver de covidsmittade har runt 30 personer inom OS-bubblan fått vård för värmeslag, de flesta volontärer eller funktionärer. Ingen av de drabbade är allvarligt sjuk.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.